Meest recente artikelen

Zet vanaf maart terug rabarber op de kaart

Proef de lente

  • Deel dit artikel:
Zet vanaf maart terug rabarber op de kaart Artikel

Ben jij ook zo gek van rabarber? Dan hebben we goed nieuws: vanaf maart is hij terug! Dit moet je weten over deze heerlijke groente.

Hoera, de rabarber is terug! Tot en met juli kunnen we nog genieten van deze heerlijke groente (ja, rabarber is een groente en geen fruit).
Rabarber heeft een friszure smaak en wordt vooral gebruikt in confituur en zoete desserts en gebak. Let wel op dat je enkel de stengels gebruikt. De bladeren bevatten namelijk een giftig zuur.

Gezond

Rabarber bevat veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, K, kalium en magnesium. De groenten bevat veel vezels en werkt laxerend en ontstekingsremmend. Rabarber is een lekkere en gezonde groente, maar toch mag je hem niet te vaak eten. Hij bevat namelijk oxaalzuur, die de opname van calcium in je lichaam vermindert. Je kan dit effect minderen door de rabarber te schillen, hem te koken en het kookvocht weg te gieten.

Oogsten

Heb je zelf een moestuin? Oogst je rabarberstengels niet te laat in het seizoen. Als ze 2 tot 4 weken oud zijn, zijn ze eigenlijk op hun best. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Hoe ouder de stengels, hoe meer oxaalzuur ze bevatten, en hoe zuurder ze smaken. Ze worden ook dradiger. Oogsten tijdens de zomer wordt helemaal afgeraden. Het put de plant uit, wat de kwaliteit volgend jaar niet ten goede komt. Als je weet dat een gemiddelde rabarberplant zo’n twintig jaar oud wordt, kun je ‘m maar beter goed soigneren.

Kopen

De kleur van de rabarbersteel kan variëren van groen tot rood. De groene rabarber is iets zuurder van smaak dan de rode variant. Let erop dat de stengels stevig en glanzend zijn.

3 kooptips:

  • Kies stevige en glanzende stengels zonder vlekjes.
  • Ga voor stengels die je makkelijk kunt buigen. Als je de stengel breekt, moet er sap uitlopen.
  • Hou je van zoete rabarber? Koop dan de rode variant, die is zoeter dan de groene.

Bewaren

Je kan rabarber ongeveer een week in de koelkast bewaren. Als je hem invriest is hij ongeveer een jaar houdbaar.

Bereiden

Jonge rabarber hoef je niet te schillen, oudere stengels wel. Breek de voet – het bredere deel onderaan de stengel – af en trek de buitenste draden los. Gooi de voet niet weg, maar kook het: het neutraliseert het zuur en maakt rabarber lichter verteerbaar. Rabarber kan rauw gegeten worden, maar vanwege zijn zure smaak wordt hij meestal gekookt met wat suiker of verwerkt in confituur, taart of gebak. Je kunt rabarber best combineren met kruidige gerechten. Kijk hieronder voor wat inspiratie.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen