Meest recente artikelen

De soepmaker: een aanwinst voor je keuken?

De voor- en nadelen op een rij

De soepmaker: een aanwinst voor je keuken? Artikel

Speel je al een tijdje met het idee om een soepmaker in huis te halen, maar twijfel je nog? Wij vertellen wat je ermee kunt doen en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een soepmaker eigenlijk?

Een soepmaker is eigenlijk een blender met een verhittingsfunctie. Het toestel doet dus flink wat werk voor jou. Je doet de in stukken gesneden groenten in de kan, voegt vocht of bouillon toe en laat het toestel zijn gang gaan.

Wat maak je ermee?

Met een soepmaker maak je in de eerste plaats vooral soep, zowel gemixte als heldere soepen. Kies wel voor groenten van dezelfde kleur – groen en geel of oranje en rood – om een smaakvol uitziend soepje te krijgen. Je kunt de verhittingsfunctie trouwens ook uitschakelen om een fruitmoes, milkshake of smoothie te bereiden of andere gerechten zoals:

Er is meestal ook een functie waarbij de inhoud niet verwarmd wordt, waardoor je een soepmaker ook als gewone blender kunt gebruiken. Handig voor een gezonde smoothie of een frisse milkshake!

Wat zijn de voordelen?

  • De soepmaker neemt je (bijna) al het werk uit handen: je moet hoogstens je groenten iets kleiner snijden, maar meer werk heb je niet.
  • Je kunt kiezen uit verschillende programma's: gewoon even op de juiste knop duwen om het juiste programma in te stellen (bv. gladde soep, soep met stukjes of smoothie),  en de soepmaker is 'vertrokken'.
  • Je hebt een pak minder afwas, aangezien alles in de blender zelf gebeurt.
  • Je eet sowieso meer groenten, want zo'n soep is de perfecte lunch. Varieer met de afwerking: balletjes, croutons, noedels of een crumble of olie van verse kruiden.
  • Veel gebruikers melden dat ze hun soep nooit zo glad zouden krijgen met een gewone staafmixer.
  • Je gooit minder snel groenten weg. Restjes groenten bewaar je makkelijk in een plastic zakje of een bewaardoosje in de koelkast om ze nadien in een smeuïg soepje te verwerken.

Wat zijn de minpunten?

  • De meeste soepmakers hebben een beperkte inhoud, zelfs de XL-modellen. Als je soep moet bereiden voor veel gasten of ineens voor een paar dagen, is een grote pot op het vuur handiger.
  • Het toestel wint niet meteen de 'goodlooking'-award, het is niet iets wat je op je aanrecht laat staan. Een plekje vinden voor een extra toestel is altijd een uitdaging. De hoogte schommelt tussen 20 en 40 cm, de breedte loopt al gauw op tot 20 à 25 cm.
  • De meeste soepmakers hebben een ondoorzichtige kan: je ziet de ingrediënten dus niet en kunt het kookproces minder goed volgen.
  • Het gaat dan wel snel, maar je soep uit de soepmaker zal geen heel diepe smaak hebben zoals die van een soep waarvoor je de groentjes hebt aangestoofd en die een tijdje op het vuur heeft staan pruttelen. Sommige soepen moeten lekker lang sudderen, zoals een goulashsoep of chowder. Daar neem je het best de tijd en dus ook een gewone kookpot voor.

Wat kost zo'n soepmaker?

Prijzen starten vanaf 50 euro voor een eenvoudig model. Afhankelijk van de inhoud van de kan en de mogelijkheden van het toestel (in sommige soepmakers kun je bijvoorbeeld eerst je uitje glazig bakken, of je kunt er ook spaghettisaus in maken) kan de prijs oplopen tot zo'n 200 euro.

Ons verdict

Ben jij iemand die elke dag z'n soepje nodig heeft, of die een gezondere levensstijl wil uitproberen zonder er heel veel moeite voor te moeten doen, dan is een soepmaker ongetwijfeld een goed idee. Kook je echter voor een groot gezin of heb je graag de controle over wat je kookt, dan hou je 't maar beter bij een goeie oude kookpot.

Nog geen soepmaker in huis?

In de Libelle Shop loopt momenteel een mooie aanbieding. Bestel deze TurboTronic FSM7 elektrische soepmaker voor  € 79,95 i.p.v. € 149,95.  Verkrijgbaar in RVS of zwart.

Inspiratiesoepjes

Of je nu besloten hebt om een soepmaker te kopen of niet: een beetje inspiratie komt altijd van pas. Hieronder vind je enkele van onze favoriete soepen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen