Krab geeft met z'n typische smaak een bijzondere twist aan salades, rijstschotels, (al dan niet gevulde) pasta, sushi en nog veel meer. Je kunt er groente- en fruit mee vullen, het vlees verwerken in rolletjes, burgers en koekjes of er een verse krabsalade mee maken. Kortom: qua veelzijdigheid geeft het broertje van de kreeft veel ingrediënten het nakijken.
De tienpotige noordzeekrab is één van de lekkerste soorten. Het vlees is wat ziltiger dan dat van een koningskrab en er zit zacht en sappig zoet vlees in de poten. Ook andere delen van een krab zijn eetbaar maar je zult in de winkel vooral de scharen vinden.
Kraakverse krab of uit blik?
Krab koop je bij voorkeur levend. Kies voor vrouwelijke exemplaren, die zijn zwaarder en lekkerder. Maar ook gekookt blijft het een lekker dier. De poten worden gekookt voor ze verkocht worden, en soms ook diepgevroren. Krab in blik bevat ook vlees dat niet per se uit de poten komt. Veel mensen vinden koningskrab de beste optie als het om conserven gaat. In surimi zit dan weer helemaal geen krab, lees er alles over in dit artikel.
In Japan wordt krab als een echte lekkernij beschouwd. En ook wij hebben geen excuus nodig om het schaaldier wat vaker op het menu te zetten. Voor wie toch een extra reden zoekt: 35 gram krabvlees bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid B12. Krab eten is dus goed voor je zenuwstelsel, concentratie en je geheugen. Nog een reden? Deze heerlijke gerechten.
Lees ook…
Onze favorieten met krab
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Erg makkelijk
Clafoutis met krab, garnalen en rijst
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Indische appel-krabsalade
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Rammenasrolletjes met krab
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Wortelsoep met krab-limoenroom
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Iets moeilijker
Crackers met krab en parmezaan
-
Meer dan 1 uur
-
Duur
-
Makkelijk
Krabburger met limoendressing
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Linguine met pikante krab
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Spaghetti met krab, rucola en pancetta
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Erg makkelijk
Krabcocktail met granaatappel
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Cannelloni met scampi’s en krab
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Pastasalade met krab, tomaat en venkel
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Quiche met krab en waterkers
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Ovenhapje met krab, curry en appeltjes
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
‘Soft shell krab’ met zwarte bonensaus
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Erg makkelijk
Krab- en grijzegarnalensalade met wasabi en kroepoek
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Kroepoek met krab-garnaalsalade
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Miniquiches met krab en kokosmelk
-
Minder dan 30 minuten
-
Duur
-
Erg makkelijk
Penne met krab en groene asperges
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Duur
-
Makkelijk
Ravioli met krab in wittewijnsaus
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Romig avocadosoepje met king krab en radijsjes
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Pad thai van courgetti met krab
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Panna cotta met krab en appel
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Mozzarellaballetjes met gerookte zalm en krab