Meest recente artikelen

Seizoenstopper: 26 heerlijke recepten met vijgen

Lekker zoet!

  • Deel dit artikel:
Seizoenstopper: 26 heerlijke recepten met vijgen Receptenset

Heerlijk toch, het vijgenseizoen? Pluk ze en eet ze rechtstreeks uit het vuistje, of maak er superlekkere bereidingen mee. Zoals deze 26, bijvoorbeeld!

De meeste vruchten zijn groen-geel tot donkerpaars van kleur. De zaadjes zitten in het rode vruchtvlees. De schil mag je gewoon mee opsmullen, zeker bij extra verse exemplaren die net geplukt zijn. Geen fan van de schil? Dan kun je vijgen met een scherp mesje à vif snijden zoals een sinaasappel.

Vroeger werden vijgen vooral geïmporteerd uit het Midden-Oosten (Libanon, Israël…), nu pluk je ze in augustus-september aan Zuid-Europese bomen óf je eigen boom.

 

Lekker en gezond

Vijgen zijn niet alleen heerlijk, maar ook erg gezond. De vruchten bevatten veel vezels wat goed is voor de spijsvertering – en zijn rijk aan mineralen als kalium, ijzer en magnesium. Redenen te meer om te experimenteren met dit goddelijke, zoete fruit!

Vijgen kopen en bewaren

Let er bij aankoop op dat ze een zachte, ongeblutste schil hebben. Rijpe vijgen kneuzen snel, leg ze nog maximaal 1 à 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Neem ze een uur voor je ze gaat verwerken uit de koelkast, want ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur.

Vijgen zijn jammer genoeg schimmelgevoelige vruchten. Vanaf het moment dat er bruine vlekjes ontstaan op de schil, kunnen ze op hele korte tijd niet meer te eten zijn. Vries ze daarom in als je een overschot aan vijgen hebt. Je kunt er achteraf heerlijke confituursmoothies en siroop mee maken! Bevroren vijgen kun je nog 6 tot 8 maanden bewaren.

Je kunt zelf verse vijgen drogen door ze minstens 6 uur in een oven op 120°C te leggen. Daarna kun je ze in een afgesloten bokaal tot wel 3 maanden bewaren.

Lekker bij …

  • Vijgen passen perfect bij heel wat kazen, zoals ricotta, gorgonzola, mascarpone, feta en zachte geitenkaas. Vijgencompote en –chutney zijn lekker bij een herfstige kaasplank of als smaakmaker in wildstoofpotjes.
  • Aangezien vijgen superzoet zijn van smaak, hoef je aan een vijgentaartje nog amper suiker toe te voegen.

Aan de slag: 26 heerlijke recepten met vijgen

Gevulde vijgen met camembert
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gevulde vijgen met camembert

Bladerdeegtaartje met vijgen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Bladerdeegtaartje met vijgen

Jam van paarse vijgen met venkelzaad
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Jam van paarse vijgen met venkelzaad

Toast van notenbrood met geitenkaas en verse vijgen
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Toast van notenbrood met geitenkaas en verse vijgen

Gevulde aubergines met burrata en vijgen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gevulde aubergines met burrata en vijgen

Fruitig kalfspannetje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Fruitig kalfspannetje

Wafels met vijgen en ahornsiroop
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Wafels met vijgen en ahornsiroop

Vijgensalade met pecorino en munt
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Vijgensalade met pecorino en munt

Vijgenclafoutis
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Vijgenclafoutis

Amandelgebakjes met honing en vijgen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Amandelgebakjes met honing en vijgen

Salade van vijgen, gebakken appeltjes en prosciutto
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade van vijgen, gebakken appeltjes en prosciutto

Varkenshaasje à la Ilse
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje à la Ilse

Luxe-hotdog met vijgen
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Luxe-hotdog met vijgen

Crostini met gedroogde ham en vijgen
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Crostini met gedroogde ham en vijgen

Verloren brood met verse vijgen en peer
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Verloren brood met verse vijgen en peer

Pavlova met oranjebloesemwater en vijgen
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Pavlova met oranjebloesemwater en vijgen

Salade met bietjes, vijgen, geitenkaas en pistachenoot
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Salade met bietjes, vijgen, geitenkaas en pistachenoot

Tajine van konijn met kikkererwten, vijgen en granaatappel
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Tajine van konijn met kikkererwten, vijgen en granaatappel

Vijgen- en bessentaart met havermoutbodem
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Vijgen- en bessentaart met havermoutbodem

Pizza bianca met gorgonzola en vijgen
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza bianca met gorgonzola en vijgen

Lamsstoofvlees met pastinaak, vijgen en kikkererwten
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Lamsstoofvlees met pastinaak, vijgen en kikkererwten

Najaarssalade met vijgen en gebakken feta
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Najaarssalade met vijgen en gebakken feta

Schelvishaasje met prosciutto en vijgen-sinaasappelsaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Schelvishaasje met prosciutto en vijgen-sinaasappelsaus

Hartige vijgentaart met blauwe kaas
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hartige vijgentaart met blauwe kaas

Amandel-vijgentaart
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Amandel-vijgentaart

Citroenmascarponeroom met geroosterde vijgen en druiven
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Citroenmascarponeroom met geroosterde vijgen en druiven

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen