Meest recente artikelen

Een prima werkende dampkap

  • Deel dit artikel:
Een prima werkende dampkap Artikel

Blijven de kookluchtjes en het vocht in de keuken hangen wanneer je kookt? Dan werkt je dampkap misschien niet meer zoals het hoort.

Test

Ligt het wel zeker aan de dampkap? Dat kan je makkelijk testen met een velletje keukenpapier. Hou het velletje tegen de dampkap. Blijft het keukenpapier plakken? Dan werkt je dampkap prima. Valt het naar beneden? Dan zit er waarschijnlijk te veel vuil in je dampkap en moet je ze kuisen.

Dit doe je sowieso

Het best kuis je na elke kookbeurt je dampkap ook even af met en doek en wat afwasmiddel. Zorg er ook voor dat je de filter van je dampkap op tijd vervangt. Na enkele maanden zal hij zo veel vet hebben opgeslorpt dat hij niet meer werkt.

Schoonmaaktips

De dampkap kuisen is een hele klus, zeker als je het al even niet meer gedaan hebt. We geven je graag enkele tips:

  • Om de kap zelf te reinigen, gebruik je best een staalreiniger of een ontvettend product.
  • Het rooster kan je laten weken in een sopje met warm water. Sommige roosters kan je ook mee in de vaatwasmachine stoppen.
  • Plakkerige resten zijn makkelijk te verwijderen met parafinneolie. Heb je dat niet in huis? Met vloeibaar wasmiddel en vaatwaspoeder lukt het ook.
  • Zet een pannetje met water en citroensap op het vuur en laat het koken terwijl je dampkap aanstaat. Het resultaat? Je zal minder moeten schrobben.
  • Om de dampkap mooi te laten glanzen, kan je ze inwrijven met slaolie.
  • Wanneer je je dampkap inspuit met siliconenspray, zal het vet zich niet zo snel vasthechten.

Geurtjes

Heb je net je dampkap schoongemaakt en ruik je toch nog etensgeuren? Plaats dan een pot met water en azijn op het fornuis en laat koken. De geurtjes zullen snel verdwijnen.

 

Nog tot en met 4 april 2012 kan je een Falcon fornuis Classic Deluxe 110 mét bijhorende afzuigkap winnen bij Libelle Lekker. Meedoen? Klik hier.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.