Meest recente artikelen

Ovenschotel? Dat moet met een knapperig korstje zijn!

Slim

  • Deel dit artikel:
Ovenschotel? Dat moet met een knapperig korstje zijn! Artikel

Hmmm... wie houdt er niet van een heerlijke gratin met een knapperig goudgeel korstje! Bij ons thuis werd er zelfs bijna om gevochten. Wij geven je enkele tips om zelf de ultieme korst te maken.

Met kaas

Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals Emmentaler, Gruyère of Parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak. Wil je scoren bij echte kaasfans? Probeer dan eens te werken met raclettekaas.

  • Mozzarella zorgt voor een zachte korst met een zachte smaak. Koop in een bolletje of geraspt.
  • Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan onder je kaas.
  • Kant-en-klare gratinkaas is vaak een mengeling van drie kaassoorten die samen voor de perfecte korst en smaak zorgen.
  • Echte kaasliefhebbers voegen nog wat blauwgeaderde kaas of geitenkaas toe voor een lekker afsmakende gratin.

 Met brood

Wil je een ovenschotel afwerken met een lichte korst, dan kun je kiezen voor vers gemalen broodkruim, paneermeel of zelfs panko. Bestrooi de ovenschotel ruim met het broodkruim en werk af met enkele vlokjes boter. De boter zal wegsmelten onder de grill en hierdoor krijg je een heerlijk goudgeel korstje. Zonder de boter loop je het risico dat het broodkruim te snel zal verbranden.

Het originele noten- of kruidenkorstje

Een lichte kruidenkorst is niet alleen beter voor de lijn, je kunt er ook alle restjes kruiden in kwijt. Gebuik hiervoor bijvoorbeeld een mix van peterselie, bieslook, basilicum of de fijne naaldjes van rozemarijn en tijm en maal ze fijn in de blender. Voeg nog broodkruim toe en klaar is je zelfgemaakte mix. Heerlijk bij vis.

Met een notenkorstje kun je uitpakken tijdens feestjes. Hak de noten grof in de blender, voeg wat broodkruim toe en wentel er bijvoorbeeld een lekker stukje wild in. Of gebruik als afwerking bij een pompoenschotel.

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Ovenschotel van varkensvlees en bonen

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Ovenschotel met spruitjes en spekjes

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

French toast ovenschotel met worst en paprika

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Ovenschotel met vis

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen