Meest recente artikelen

10 onmisbare tips uit grootmoeders keuken

Slim

10 onmisbare tips uit grootmoeders keuken Artikel

De beste tips zijn tijdloos. Daarom zijn de slimmigheden van oma ook voor jouw keuken heel erg handig.

1 Balletjes rollen?

Voorzie een kommetje water. Met natte handen blijft het gehakt minder plakken en kun je de balletjes makkelijker ‘opbollen’. Lees ook deze 5 tips voor het perfecte gehaktballetje.

2 Eiwit opkloppen?

Gebruik een kom van glas of metaal en reinig je kom eerst met azijn of citroensap, zodat ze helemaal vetvrij is. Voeg eventueel een snuifje zout toe aan je eiwit voor een stevig eindresultaat. Hier zijn alvast wat ideetjes om te doen met overgebleven eiwitten.

3 Gekookt eitje… of niet?

Weet je niet meer of dat ei dat nog in de koelkast staat nu gekookt was, of nog niet? Geef het ei een draai op een vlakke ondergrond. Wel gekookt draait wel, niet gekookt draait niet. En hoe kook je dat eitje nu het best? Onze succestips vind je hier.

4 Anti-overkoken

Niks vervelender dan de pan aardappelen die plots overkookt. Om dit te vermijden (en jezelf heel wat schoonmaak te besparen- voeg je een klontje boter toe aan het kookwater van de aardappelen. Hetzelfde geldt bij het koken van pasta en rijst. Ook een houten lepel over de pan leggen, helpt.

5 Topsmaak

Voeg een bouillonblokje pas aan het einde van je bereiding toe, anders verliest de bouillon smaak. Het omgekeerde geldt voor zelfgemaakte bouillon: laat die lekker lang meepruttelen voor een intense smaak.

6 Tot de laatste druppel

Citroenen geven meer sap als je ze even warm maakt, alvorens ze te persen. Even onder de warme kraan houden, volstaat al. Of rol ze even stevig over het werkoppervlak voor je ze gaat persen.

7 Altijd op voorraad

Vries restjes wijn, (kokos)room, citroensap, kruiden … in in een ijsblokjesvorm. Je kunt er later je saus of soep mee op smaak brengen.

8 Tranende ogen bij het uien snijden?

Bevochtig je polsen en mes, want de stof die je tranen veroorzaakt interageert met de dichtstbijzijnde ‘waterbron’. Nog meer tips om uien te snijden zonder tranen lees je hier.

9 Bescherm je handen tegen geurtjes

Wrijf voor je bijvoorbeeld een ui snijdt je handen in met een beetje olijfolie zodat geurtjes minder opgenomen worden door de huid, of was je handen achteraf met een beetje zeezout. Ook met koffie en roestvrij staal kun je geurtjes te lijf gaan.

10 Dubbel zo handig

Aluminiumfolie heeft twee zijden: de matte kant slaat warmte op, de glanzende kant reflecteert warmte. Omwikkel gerechten die je warm wil houden dus met de matte kant naar buiten en gerechten die je koud wil houden met de glanzende kant naar buiten. Aluminiumfolie is trouwens een handig hulpje bij verschillende keukenklusjes.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!