Meest recente artikelen

Is het oogstjaar echt zo belangrijk bij wijn?

Glashelder!

Is het oogstjaar echt zo belangrijk bij wijn? Artikel

Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Kenner Marlies Beckers beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: Is het oogstjaar echt zo belangrijk bij wijn?

Je hoort mensen soms wat gewichtig doen over het feit of het al dan niet een goed wijnjaar geweest is. Maar is het oogstjaar echt zo belangrijk bij wijn? We vroegen het aan onze wijnexpert.

Is het oogstjaar echt zo belangrijk bij wijn?

Toch wel! Het oogstjaar kan een groot verschil maken, en zeker bij kwaliteitswijnen. Wijn wordt immers gemaakt van druiven en fruit wordt nu eenmaal beïnvloed door het weer, dat elk jaar anders kan zijn. De hoeveelheid zon en regen, de warmte in de zomer, het vallen van hagel… Deze factoren bepalen hoe rijp, zoet, fris of geconcentreerd de druiven zijn en bijgevolg ook hoe de wijn smaakt.

  • Een topjaar combineert warme dagen (voor rijpe aroma's) met koele nachten (voor de zuren) en heeft net voldoende regen om de druivenstokken te draineren zonder de druiven waterig te maken.
  • Slechte jaren met lage temperaturen en veel regen kunnen dan weer leiden tot zure of onrijpe wijnen. Als het te heet wordt, dan krijg je zware, logge en hoog-alcoholische wijnen.

Dat verklaart waarom het jaartal bij bepaalde wijnen cruciaal is en waarom er soms een flink prijsverschil zit tussen dezelfde wijn van verschillende oogstjaren.

Dat merk je ook op restaurant. Het gebeurt wel vaker dat op de wijnkaart dezelfde wijn van hetzelfde huis met verschillende jaartallen vermeld staat, elk met hun eigen prijs. In dat geval mag je gerust vragen wat het verschil is tussen beide jaargangen. Sommige wijnliefhebbers houden van het krachtige karakter van een warmer jaar, anderen van het frisse profiel van een koeler oogstjaar.

Je moet wel al flink op de hoogte zijn, want een goed wijnjaar geldt nooit wereldwijd en is altijd plaatsgebonden. 2020 was top in Bourgogne, maar nat in Penedès. Daarom spreken wijnkenners niet over 'een goed wijnjaar', maar over 'een goed jaar voor een bepaalde regio'.

Voor alledaagse wijnen in de supermarkt is het oogstjaar minder belangrijk: die worden meestal zo geassembleerd dat ze elk jaar ongeveer hetzelfde smaken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen