Meest recente artikelen

Hoe herken je kurk in wijn?

Glashelder!

Hoe herken je kurk in wijn? Artikel

Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Culinair journalist Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: hoe herken je kurk in wijn?

De wijn heeft kurk of is 'bouchonné'. Dat zinnetje kennen we wel, maar weet jij wat het echt betekent? Hoewel de kurk de oorzaak is, gaat het niet om stukjes losgeraakte kurk in de wijn. Dat kan geen kwaad en is hoogstens een onaangenaam euvel dat makkelijk verholpen kan worden met een zeefje. Hoe herken je kurk in wijn dan wel?

Hoe herken je kurk in wijn?

Of een wijn kurk heeft, merk je aan de geur. Denk aan een vochtige kelder of nat papier. Het is de geur van schimmel. De kurk moet ervoor zorgen dat de wijn bijna volledig afgesloten wordt van zuurstof die hem kan bederven. Hoe beter de kwaliteit van de kurk, hoe beter voor de bewaartermijn van de wijn dus.

Maar kurk is zelf ook een natuurlijk materiaal, waarin zich micro-organismen (trichlooranisool of TCA) kunnen vestigen die een muf aroma veroorzaken. Dat ruik je niet alleen, dat proef je ook. Het is op zich niet gevaarlijk om gekurkte wijn te drinken, maar het is verre van lekker. Helaas kan TCA zich ook ontwikkelen in het vat, waardoor ook wijnen met schroefdop niet van 'kurk' gevrijwaard kunnen worden.

Geen kurk in de wijn, maar wel een geurtje?

Soms kan wijn minder aangenaam ruiken en toch goed zijn. Zo wordt de geur van sauvignon blanc vaak vergeleken met de urine van een kat en ruiken sommige natuurlijk gevinifieerde wijnen naar mest.

Hoewel de aanwezigheid van kurk de meest gekende wijnfout is, zijn er nog enkele andere.

  • De geur van natte bladeren kan wijzen op te hard geperste druiven.
  • De geur van rotte appelen is een teken dat de wijn geoxideerd is. Dat kan zo erg zijn dat de wijn in azijn verandert, wat de gekende zure stank met zich meebrengt. In het meest extreme geval stijgt er zelfs een walm van lijm op.
  • Ruik je zwavel of rotte eieren? Dan heeft de wijnmaker te veel sulfiet (bewaarmiddel) gebruikt.

Conclusie?

Onthou vooral dat een wijn lekker en aangenaam moet ruiken. Indien niet, giet hem dan maar in de gootsteen. Jammer, maar het leven is te kort voor slechte wijn.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen