Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om tomaten te pellen?

Sofie testte het uit!

Wat is de beste manier om tomaten te pellen? Artikel

Tomaten ontvellen klinkt als flink wat gedoe, maar het loont de moeite: geen velletjes in je saus, een fluweelzachte tomaat-garnaal en een soep met een ­fijnere textuur. Maar hoe pak je dat pellen nu het beste aan?

Sofie: "Tomaten pellen, wie doet die moeite, zou je ­kunnen denken. Wel, ik, soms toch. Want hoewel het velletje van een tomaat ­perfect eetbaar is, vind ik ­tomatensaus of -soep met ­velletjes niet zo smakelijk. En van sommige tomaten kan de schil ook best hard of taai zijn. Daarom test ik wat nu ­eigenlijk de meest efficiënte manier is om tomaten van hun jasje te ontdoen. Ik ­beoordeel elke methode op gemak, maar ook op hoe mooi en stevig de tomaat blijft. Laat die kilo's tomaten maar komen!"

Lees verder onder de video

Manier 1: in kokend water

Hoe? Snij een kruisje in de onderkant van de tomaat, alleen door het schilletje. Dompel de tomaat 30 seconden in kokend water, haal ze eruit en koel ze af in ijskoud water. Verwijder de schil.

Wat gebeurt er? De schil scheurt een beetje door. Na het ijsbadje maak ik ze met een keukenmesje een beetje los en haal ze er zo af. Let erop dat je de tomaat meteen in ijswater legt, anders gaart ze door. Dat was hier het geval met de tweede tomaat, die ik even aan de camera liet zien voor ze het ijswater inging. Die voelde al iets te zacht aan bij het verwijderen van het vel.

Mijn verdict: een snelle, efficiënte methode – al moet je wel een pannetje met kokend water en een ijsbadje klaar hebben staan. De tomaten blijven er mooi uitzien – op voorwaarde dat jij niet treuzelt.

Gemak? 🧡🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10

Manier 2: roosteren boven de gasvlam

Hoe? Prik de tomaat op een vork en hou ze in de gasvlam tot de schil blakert. Laat ze kort afkoelen en haal de schil eraf.

Wat gebeurt er? Dit gaat heel snel. Je ziet de schil eerst een beetje verkleuren, dan begint ze te piepen (écht!) en zegt ze krak: de schil scheurt en dat is het moment om je tomaat uit de vlam te halen.

Mijn verdict: supersnel resultaat, nog sneller dan de klassieke manier, maar wel vooral een methode voor grote tomaten. Ik probeerde het ook met kerstomaten, maar die worden heel snel te zacht. Dit kun je ook alleen maar doen als je een gasfornuis hebt (of een bunsenbrander bij de hand hebt).

Gemak? 🧡🧡🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10 

Manier 3: met een speciale dunschiller

Hoe? Schil de tomaat met een speciale tomatenschiller: dat is een dunschiller met een gekarteld mesje. Haal de schil eraf in dunne stroken.

Wat gebeurt er? Je moet best hard duwen om grip te krijgen op de tomaat en neemt daardoor vaak ook vruchtvlees mee. Daardoor verlies je het lekkerste van de tomaat: het dieprode gedeelte dat net onder de schil zit. De tomaat wordt hoekig.

Mijn verdict: op een onbewoond eiland zonder vuur is dit een handige manier waarvoor je geen warmtebron nodig hebt, maar ik ben meer te vinden voor manieren die alleen het schilletje verwijderen. Bovendien zou ik gegarandeerd vergeten mijn tomatenschiller in m'n ­bagage te stoppen.

Gemak? 🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡

Totaal: 4/10 

Manier 4: in de microgolfoven

Hoe? Snij een kruisje in het vel aan de onderkant van de ­tomaat. Leg de tomaat in een magnetronbestendige kom zonder water en verwarm ze 30 à 40 seconden op hoge ­wattage (800 à 900 watt). Laat ze even afkoelen en haal de schil eraf.

Wat gebeurt er? Een halve minuut is zeker niet voldoende. Ik doe er nog eens 30 seconden bij en de tomaat voelt lichtjes warm aan, maar is nog niet vlot te pellen. De volgende 30 seconden zijn te veel: de tomaten ploffen, zijn onderaan saus geworden, maar zijn bovenaan nog te hard om te pellen.

Mijn verdict: gebuisd.

Gemak? 🧡🧡🧡🧡

Stevigheid?

Totaal: 4/10

Manier 5: wrijven met een lepel

Hoe? Wrijf stevig met een lepel over de schil van de tomaat tot ze loskomt.

Wat gebeurt er? Niet veel. Het wrijven met een harde lepel lijkt alleen de tomaat te kneuzen en zacht te maken. Hier en daar kan ik een klein stukje schil verwijderen, maar niet overal.

Mijn verdict: misschien een goede manier als je alleen plaatselijk een stukje van de schil wilt verwijderen (maar waarom zou je dat willen doen?). Om een volledige tomaat te ontvellen duurt dit echter te lang.

Gemak? 🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡🧡🧡

Totaal: 6/10 

Manier 6: invriezen en ontdooien

Hoe? Laat de tomaten volledig bevriezen in de diepvriezer. Spoel ze dan met koud water: de schil zal vanzelf loslaten.

Wat gebeurt er? Het schilletje van de tomaten knapt bijna ­meteen en laat makkelijk los van de bevroren tomaat. De structuur van de tomaat is veranderd en hij is niet meer bruikbaar voor rauwe bereidingen zoals tomaat-garnaal of salades, maar wel voor saus of soep.

Mijn verdict: ik pas deze methode zelf toe als ik, in het ­tomatenseizoen bijvoorbeeld, veel tomaten in huis heb die ik niet meteen kan bereiden voor ik op vakantie vertrek of zo. Op deze manier hoef ik ze niet weg te gooien en kan ik er op een later moment soep of saus van maken.

Gemak? 🧡🧡🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡🧡🧡

Totaal: 8/10 

Manier 7: wrijven met een sponsje

Hoe? Neem een (nieuw!) keukensponsje en wrijf daarmee zachtjes over de tomaat tot de schil loslaat.

Wat gebeurt er? Met het eerste sponsje gebeurt er niets. Te zacht misschien? Ik neem een wat ruwer sponsje en opnieuw gebeurt er niets. Dan maak ik een sneetje in de schil in de hoop dat het sponsje daarachter blijft hangen. Maar wat een verrassing: de wrijving heeft het dunne schilletje losgemaakt van de tomaat en je kunt het makkelijk verwijderen. De tomaat zelf is mooi stevig gebleven.

Mijn verdict: dit had ik niet verwacht. Ik dacht dat het sponsje de schil eraf zou wrijven, maar eigenlijk maakt het de schil gewoon los van het vruchtvlees. Met deze methode verlies je absoluut het minste vruchtvlees. Alleen jammer dat deze manier lang duurt en vrij arbeidsintensief is. Niet voor een kilo tomaten dus.

Gemak? 🧡🧡🧡

Stevigheid? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

De ultieme ­eindconclusie

"De gasvlam-methode scoort het best, gevolgd door de klassieke manier met kokend water. Beide zijn snel en betrouwbaar en leveren mooi gepelde tomaten op, die je zowel rauw als bereid kunt eten. Ga je de tomaten vooral in warme bereidingen gebruiken, dan is ook de ­invriestactiek een slimme en vooral ­weinig arbeidsintensieve manier. Welke methode kies jij?"

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen