Meest recente artikelen

Is diepvriesvis net zo goed als verse vis?

Budgetvriendelijk, gezond én lekker

Is diepvriesvis net zo goed als verse vis? Artikel

Verse vis is heerlijk, maar vaak ook behoorlijk duur – en je moet 'm snel verwerken. Diepvriesvis is dan een budgetvriendelijk, lang houdbaar én gezond alternatief. Maar hoe zit dat met de kwaliteit? Is diepvriesvis even goed als verse vis?

Libelle-chef Ilse D’hooge heeft samen met haar man  een eigen vishandel–traiteurzaak. Wij legden de vraag aan haar voor. Ilse: “Ikzelf vind verse vis beter, omdat die steviger en smaakvoller is. Maar ik begrijp natuurlijk dat je ‘m misschien wel wat langer wilt bewaren en dat je ‘m niet altijd op de dag zelf kunt eten, wat wel het beste is als je verse vis gebruikt. Trek de vis in dat geval vacuüm (of vraag dat aan de vishandelaar) en vries ‘m zelf in. Zo weet je zeker dat je kwaliteitsvis beet hebt. Ga je ‘m ontdooien? Dat doe je best in de koelkast, in een vergiet. Zo blijft je vis lekker stevig.

Wil je toch diepvriesvis kopen? Ga dan liefst voor een filet die je met een snel sausje kunt serveren. Ideaal op doordeweekse dagen.”

Welke diepvriesvis kies je best?

Kwaliteitsvolle diepvriesvis draagt altijd het MSC-keurmerk. Dit label vind je op alle vis die op een duurzame manier is gevangen.

Wat kun je maken met diepvriesvis?

Er is véél keuze aan diepgevroren vis in de supermarkt en je kunt er heel wat lekkere recepten mee maken. Of diepvriesvis een goede keuze is voor jouw gerecht, hangt vooral af van wat je gaat maken. Een gebakken vers visje is nog altijd het lekkerst, en ook voor gestoomde of gepocheerde vis en voor sushi grijpen wij naar verse vis van bij de vishandelaar. Maar voor een ovenschotel, een visburger of een stoofpotje of soep op basis van vis kun je zeker diepvriesvis gebruiken.

Waar moet je op letten als je kookt met diepvriesvis?

Goede diepvriesvis is makkelijk in gebruik, maar let op bij het ontdooien. Dat doe je best zoals Ilse hierboven al vertelde. Diepvriesvis laat iets meer vocht los dan verse vis. Dep ontdooide diepvriesvis daarom altijd eerst nog goed droog met keukenpapier.

Hoe lang kun je diepvriesvis bewaren?

Diepgevroren vis kun je tot wel drie maanden bewaren in de diepvriezer zonder dat de vis aan kwaliteit moet inboeten.

Oei, vergeten de vis te ontdooien!

Ben je vergeten om de vis uit de vriezer te nemen, dan kun je 'm in de plastic verpakking spoelen onder koud water of een uurtje in koud water leggen. Ververs regelmatig het water. In de microgolfoven ontdooien is een minder goed idee, omdat de vis dan toch een beetje zal opwarmen en taai zal worden tijdens het bereiden.

Dit kun je maken met diepvriesvis

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen