9 manieren om primeuraardappelen te bereiden (warm en koud)
seizoenstopper
Primeuraardappelen zijn klein, stevig en vol van smaak. Ze barsten van de mogelijkheden, van klassiek met mayo tot verrassend in een tortilla of papillot. Laat je inspireren door deze 9 onweerstaanbare bereidingswijzen.
1. Klassiek met mayonaise
Voor het ultieme klassieke bijgerecht breng je primeur-aardappelen op smaak met mayonaise, grof zeezout en peterselie. Voeg wat yoghurt toe voor een frisse, lichte toets.
2. In de oven met rozemarijn en look
Breng de aardappelen op smaak met rozemarijn, knoflook en olijfolie en zet ze in de oven. Wil je de aardappelen lekker crunchy? Verwarm de bakplaat met de olie voor op 200°C voor je de aardappelen erin laat glijden.
3. Zomerse aardappelsalade
Maak er een zomerse aardappelsalade mee. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar met yoghurtmayo of een frisse honing-mosterddressing zit je altijd goed. Combineer ze met wat jij lekker vindt: komkommer, dille en gerookte zalm of boontjes, spek, dragon en een hargekookt ei. Tip: serveer de aardappelen eens lauwwarm! Zo nemen ze de smaken nog beter op.
4. In papillot (met zalm en prei)
Aardappelen zijn zalig in een papillot. Snij ze met de mando-line in dunne plakjes en combineer ze bijvoorbeeld met zalm, prei, dille en citroenzeste. Doordat alles samen gaart, nemen de aardappelen de smaak van de andere ingrediënten goed op.
5. In een glaasje als hapje
Serveer ze als verfijnd hapje in een glaasje met gerookte forel, prinsessenboontjes en dille. Doe opnieuw een schep yoghurt bij je mayonaise voor een lekker frisse dressing.
6. Op z’n Spaans: patatas bravas of tortilla
Voor Spaanse vibes bak je aardappelen met olijfolie, paprikapoeder en chili. Geef ze een patatas bravas-toets met wat extra gerookt paprikapoeder. Of giet er losgeklopte eieren over om ze te veranderen in een smeuïge tortilla de patatas.
7. Zweedse pyttipanna
Ken je pyttipanna al? Voor dit Zweedse aardappelpannetje snij je een overschotje gekookte aardappelen in stukjes, samen met andere groenten en worst of spek en bak je alles even op. Werk het gerecht eventueel af met een spiegelei en maak het lekker zomers met extra veel kruiden zoals dragon, dille, bieslook of kervel.
8. Indiase saag aloo met kokosmelk
Nog een topper met een overschotje gekookte patatjes! Roerbak ze met gember, chili, knoflook, komijn en spinazie voor een heerlijke Indiase saag aloo. Blus ze met kokosmelk en laat alles even sudderen. Smaakbom!
9. Op een spiesje (met halloumi)
Nieuwe patatjes zijn stevig, waardoor ze niet snel uit elkaar vallen. Rijg ze op een spiesje met courgette, kerstomaat en halloumi. Laat de spiesjes karamelliseren in de oven of op de barbecue.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!