Meest recente artikelen

Toptips voor cheesecake

Voor een romig resultaat dat altijd lukt!

Toptips voor cheesecake Artikel

Een perfecte cheesecake bakken? Klinkt simpel, maar is niet altijd even gemakkelijk. Maar geen zorgen, met deze tips lukt het gegarandeerd!

Een cheesecake lijkt eenvoudig, maar er zijn best wat dingen die fout kunnen lopen: een korst die kruimelt, een beslag vol klontertjes of een barst in het midden… Gelukkig zijn die drama's makkelijk te vermijden. Met deze slimme baktips zet jij een zijdezachte, romige cheesecake op tafel, mét stevige bodem, zonder scheuren én boordevol smaak.

Enkele tips voor de perfecte cheesecake

  • Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen. Haal bij voorkeur de zuivelproducten zoals eieren, roomkaas, plattekaas, room of ricotta een uur voor het maken van het beslag al uit de koelkast. Zachte roomkaas geeft geen klontertjes tijdens het opkloppen en je hebt aanzienlijk minder kans op scheurtjes tijdens het bakken.
  • Mix het beslag niet te lang en doe dat het liefst in een keukenrobot. Als je het beslag te lang mixt, haal je er alle luchtigheid uit.
  • Doe een lepel maïszetmeel of bloem bij het beslag voor een steviger resultaat.
  • Bak au bain-marie voor een extra smeuïge textuur. Zet je springvorm in een grotere ovenschaal met heet water. De stoom zorgt voor een gelijkmatige garing en voorkomt uitdroging of scheurtjes. Vergeet niet om de springvorm goed in te pakken met aluminiumfolie om lekkages te voorkomen.
  • Gebruik een springvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Zo komt de cheesecake er vlot en netjes uit, zonder dat hij aan de vorm blijft kleven.
  • Verkruimel je koekjesbodem fijn en druk stevig aan. Gebruik een glas of de onderkant van een maatbeker om de bodem gelijkmatig en stevig aan te drukken. Zet hem daarna even in de koelkast terwijl je het beslag maakt, zo blijft hij mooi op zijn plaats.
  • Open de oven tijdens het bakken zo min mogelijk. Plotse temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de cheesecake inzakt of barst.
  • Een cheesecake heeft meer aan een langzame, zachte garing op 150 à 160°C dan aan een te hete oven. Zo krijg je een fluweelzachte structuur zonder korst of donkere randen.
  • Laat de cheesecake na het bakken langzaam afkoelen om scheurtjes te voorkomen: eerst een uur in de oven (met de ovendeur op een kiertje), daarna op het aanrecht en het liefst nog een aantal uur in de koelkast.

Aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen