No stress: dit kerstmenu maak je volledig vooraf klaar
Zó aan tafel
Kerst vieren moet ontspannend blijven, zonder stress in de keuken. Met dit makkelijke maar mega feestelijke kerstmenu zet je gerechten op tafel die je grotendeels vooraf klaar kunt maken, zodat jij tijdens het feest ook meegeniet. Met minimale inspanning bereid je een verrassend mooi menu.
Tijdens de kerstdagen wil je tijd doorbrengen met familie en vrienden, niet constant in de keuken staan. Daarom draait dit kerstmenu helemaal om gerechten die je al vooraf klaar hebt en op het moment zelf alleen hoeft op te verwarmen of af te werken.
Dit kerstmenu maak je vooraf klaar
Dit meergangenmenu kun je stap voor stap plannen en het koken spreiden over meerdere dagen. Zo kun je zelf mee aan tafel zitten en tegelijk toch indruk maken. Laat de stress los, hier komt jouw onspannen feestje!
Zo hou je het stressvrij
- Begin met een plan. Start ruim op voorhand met het uitdenken van je menu. Soepen, ovenschotels en stoofpotjes kun je makkelijk vooraf maken en weer opwarmen. Vaak worden ze dan zelfs nog lekkerder. Lees de recepten al eens door en hou bij de samenstelling van je kerstmenu rekening met praktische zaken: past alles in de koelkast, krijg ik alles samen warm in de oven…
- Denk ook al eens na over de presentatie. Heb je de juiste schaal voor je ovenschotel? Heb je genoeg borden, glazen en bestek in huis? Moet het tafelkleed nog gestreken worden? Dit kun je lang op voorhand in orde brengen, dat is dus weer een zorg minder op de dag zelf
- De diepvries is je beste vriend. Wil je niet alles op een dag klaarmaken en de voorbereidingstijd wat spreiden? Gerechten als soep en ijstaart kun je al enkele dagen op voorhand bereiden, je kunt ze immers perfect invriezen.
- Hou het overzicht. Overloop vooraf wat er tijdens het feest nog moet gebeuren en schrijf het op in chronologische volgorde: wanneer moet wat in de oven, wat heb je nodig voor de afwerking…
Hapje: ovengeroosterde scampi's met kruidige vulling
Je kunt de scampi's voor dit hapje helemaal vooraf voorbereiden. Enkel het kruiden met kippenkruiden en bakken doe je op het moment van serveren. Bewaar de scampi’s wel in de koelkast tot je ze gaat opdienen.
Voorgerecht: parmezaan-panna cotta met carpaccio van gerijpt rundvlees
Panna cotta is niet alleen lekker als dessert, je kunt er ook een hartig voorgerecht of hapje mee maken. De krokante afwerking zorgt voor een zalige smaakbeleving. De panna cotta maak je sowieso vooraf, maar ook het vlees en de crumble kun je al bereiden. Bewaar alles in aparte afgesloten potjes en zet de panna cotta en het vlees zeker in de koelkast.
Hoofdgerecht: feestelijke cannelloni met wildragout en witloofslaatje
Je kunt niet alleen de ragout een dag vooraf bereiden, maar ook de kaassaus al maken en de cannelloni vullen. Dan hoef je de ovenschotel enkel nog te bakken. Als je het slaatje erbij wilt serveren, maak je dat ook de dag zelf.
Dessert: cappuccino-gezouten karamel-ijstaart
Dit dessert kun je makkelijk een week op voorhand maken. Nog een plus: doordat je het in de diepvries bewaart, hou je genoeg ruimte in de koelkast voor andere gerechten.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!