Meest recente artikelen

Spitskool: hoe smaakt dat en hoe maak je deze topper klaar?

Toffe kool!

Spitskool: hoe smaakt dat en hoe maak je deze topper klaar? Artikel

Spitskool lijkt wel wat op witte kool maar dan – de naam zegt het zelf – met een spitse vorm. Maar hoe smaakt deze groente en hoe maak je ze klaar?

Net zoals haar grotere witte zusje, is  spitskool een gesloten kool met grote bladeren. De smaak is zoeter en zachter dan die van witte kool. Dat maakt er dan ook de ideale 'instapkool' voor kinderen van. De kegelvormige groente is ook wat sappiger en makkelijker te verteren dan andere koolsoorten.

Het grootste verschil is echter dat het geen wintergroente is. Je vindt spitskool dan wel het hele jaar door in de winkel, het topseizoen loopt van mei tot en met de herfst.

Zo maak je spitskool klaar

Spitskool is een erg veelzijdige kool die je op heel veel manieren kunt bereiden. De reepjes of volledige bladeren (om te vullen) zijn bij het koken al na een vijftal minuutjes gaar. Je hoeft spitskool niet per se te koken.

Ze is heerlijk gebakken, in reepjes in een wok bijvoorbeeld of in partjes op de grill. In de oven wordt de kool lekker mals en komt het zoete meer naar voor. Maar ook rauw geven de sappige, knapperige bladeren een lekker accentje aan een salade. Zo is het de perfecte kool voor coleslaw.

Snijden

Haal de buitenste bladeren weg als ze er niet meer fris uitzien en was de spitskool. Snij de kool in de lengte doormidden. Daarna haal je de harde kern weg met een mes. Nu kun je de kool snijden zoals je haar wil klaarmaken, in fijne reepjes of grovere stukken.

Bewaren

Een onaangesneden spitskool blijft makkelijk tot 4 weken goed in de koelkast. Als je de kool wil invriezen, maak je haar eerst schoon om ze kort te blancheren. Laat afkoelen en vries in.

Probeer deze recepten met spitskool

Deze gerechtjes bewijzen meteen hoe veelzijdig deze toffe kool kan zijn. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen