Meest recente artikelen

Kalkoen niet gaar? Zo los je het op!

Komt goed!

Kalkoen niet gaar? Zo los je het op! Artikel

Een niet-gare kalkoen kan een teleurstelling zijn tijdens je kerstdiner. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen én om je diner toch nog te redden. We helpen je even.

Kalkoen is dé ster van je kerstmenu, maar soms loopt het al eens mis. Wat als je kalkoen niet volledig gaar is? Een goede voorbereiding en de juiste gaartijd zijn cruciaal. We leggen je even uit hoe je best te werk gaat voor een geslaagde kerstkalkoen.  

De voorbereiding

  • Vormen en maten: ga bij voorkeur voor een klein exemplaar van maximum 5 kilogram. Kies ook liefst voor een hoevekalkoen met een kwaliteits- of biolabel.
  • Verwijder het karkas: het karkas is vaak een probleem bij een gevulde kerstkalkoen: het houdt warmte tegen, waardoor de vulling veel trager gaart dan het vlees dat errond zit. Vraag je slager dus om het middelste stuk te ontbenen. De beenderen in de vleugels en de billen laat je voor de vorm beter zitten. Die geven namelijk flink wat smaak aan het vlees.
  • Bepaal de bereidingstijd: dit hangt af van de grootte van het dier. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg en meer 20 minuten per kilo + 90 minuten.
  • Juiste temperatuur: voordat je begint is het belangrijk dat je kalkoen op kamertemperatuur is.

In de oven

  • Tijd om de kerstkalkoen in de oven te schuiven! Belangrijk is om de kalkoen niet uit te drogen: korst het vlees eerst in een oven van 180 °C en gaar het vlees verder op 170 °C. Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht. Verhoog de laatste 15 minuten de oventemperatuur weer, voor een extra bruine en knapperige korst.
  • Klaar? Prik met een metalen priem in het vlees, tel tot drie en haal de priem eruit. Als de priem warm is, is de kalkoen binnenin ook warm. Plakt er geen gehakt aan, dan is alles binnenin goed gegaard. Wil je écht zeker zijn? Plaats dan een kernthermometer in het dikste stuk van de dij, maar zorg dat de punt niet tegen het bot aan zit. Als het goed is, bedraagt de kerntemperatuur van het vlees 82 °C en die van de vulling tussen de 60 °C en 70 °C.
  • Is je kalkoen nog niet gaar? Smeer het vlees opnieuw in met boter en rooster nog eens 20 à 30 minuten in de oven.

Haal de kalkoen uit de oven en laat het vlees 20 minuten rusten onder aluminiumfolie op een serveerschaal. Maak intussen een lekkere saus met het vocht in de ovenschaal. Nu ben je helemaal klaar om te genieten van je heerlijke kersttopper! Smakelijk.

Nog inspiratie nodig voor je kerstdiner?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen