Meest recente artikelen

Frituren: zo doe je dat!

Heerlijk krokant!

Frituren: zo doe je dat! How to's

Frietjes, kroketten, bitterballen… Frituren is een geliefde kooktechniek in onze keuken. Maar om goed én gezond te frituren, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn onze tips.

Wat is frituren eigenlijk?

Frituren is een kooktechniek waarbij je je eten volledig gaat onderdompelen in hete olie, waardoor ze volledig gaar bakken en er een heerlijk krokant korstje wordt gevormd. Je kunt heel wat kanten uit met frituren, van groenten in een krokant jasje tot knapperige kippenblokjes. Één ding is zeker: frituren stelt nooit teleur!

Wat heb je nodig om te frituren?

  • Een friteuse: Om goed te kunnen frituren, heb je een friteuse nodig. Dit keukenapparaat beschikt meestal over een metalen mandje waar je je eten in legt, dat je dan kan laten zakken in de hete olie. Vaak heeft het apparaat ook een temperatuurregelaar, zodat je eten zeker niet kan verbranden. Geen friteuse in huis? Je kan ook gebruik maken van een diepe pan, zoals een wokpan. Wat tegenwoordig ook heel populair is, is een airfryer. Dit is een soort heteluchtfriteuse, waarbij de lucht steeds ronddraait in de pan en je eten gelijkmatig gaart. Echt frituren kun je dit niet noemen, maar het is wel een gezond alternatief.
  • De juiste olie: Het is essentieel om een oliesoort te kiezen met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie, arachideolie of maïsolie. Deze oliën kunnen namelijk hoge temperaturen verdragen, zonder te gaan walmen of verbranden. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor onverzadigde vetten zoals plantaardige frituurolie, in plaats van onverzadigde vetten zoals het traditionele ossenwit. Onverzadigde vetten dragen bij tot het in stand houden van een normaal cholesterolgehalte in je bloed, wat dan weer positief is voor je hartgezondheid.

Hoe ga je te werk?

Zo, nu je helemaal mee bent, kun je zelf aan de slag gaan! Hier enkele do's en don'ts om een echte pro te worden:

Do's:

  • Verwarm de olie tot de juiste temperatuur. Voor de meeste voedingsmiddelen is de ideale temperatuur tussen 175-190°C.
  • Frituur kleine porties tegelijkertijd zodat de olie niet te snel afkoelt.
  • Gebruik een friteuse met een deksel om spatten te voorkomen.

Don'ts:

  • Frituur geen voedsel in oude olie, dit kan een vreemde smaak veroorzaken. Regelmatig je olie vervangen is de boodschap!
  • Plaats geen glazen deksel op de friteuse, maar gebruik het hiervoor bestemde deksel dat bij je friteuse komt. Glas kan breken door de hoge temperatuur.
  • Laat je friteuse niet aanstaan wanneer je klaar bent met frituren. Schakel het uit, zodat het kan afkoelen en je het daarna veilig kan opbergen.

Veiligheid boven alles

Veiligheid staat voorop bij frituren. Zorg er daarom voor dat je de friteuse op een stabiele ondergrond plaatst en uit de buurt van brandbare materialen houdt. Vul de friteuse nooit tot aan de rand met olie om overlopen te voorkomen. Wees voorzichtig wanneer je vochtige ingrediënten in hete olie doet, dit kan spatten veroorzaken. Zorg er tot slot ook voor dat de olie altijd op de juiste temperatuur staat (rond 180°C tot 190°C).

Is frituren nu gezond of niet?

Het is waar dat frituren vaak wordt geassocieerd met ongezond eten, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden, om het toch iets gezonder te maken. Als je olie gebruikt van goede kwaliteit én deze ook regelmatig ververst, ben je al op de goede weg. Wanneer je dit niet doet, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen en dat is dan weer absoluut niet gezond.

Daarnaast is het ook belangrijk om je gefrituurd voedsel te laten uitlekken op keukenpapier, om overtollige olie te verwijderen. Frituur op de juiste temperatuur (rond 180°C tot 190°C), om ervoor te zorgen dat het voedsel niet te veel olie absorbeert. Tot slot kies je best voor verse ingrediënten in plaats van bevroren snacks. Deze zijn vaak al voorbewerkt in vetten en bewaarmiddelen. Onthoud wel dat frituren nog steeds een calorierijke kooktechniek is, dus genieten met mate is de boodschap!

Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen