Meest recente artikelen

Frituren zonder frietketel: zo doe je het

Wok on the wild side

Frituren zonder frietketel: zo doe je het Artikel

Frituren is typisch Belgisch. Ieder dorp heeft wel een frietkot en ieder huis heeft wel een frietketel. Maar wist je dat je ook kan frituren in de wok? Frituren met een oosters kantje dus.

Een frietketel mag dan wel handig zijn, het is ook een kostelijk apparaat dat moeilijk proper te krijgen is. Heb jij zelf geen frietketel in huis, maar wil je toch iets frituren? Geen nood, voor dit probleem bestaat een simpele oplossing. Het enige wat je nodig hebt is een wokpan, een draadschepje, arachideolie en een stukje brood. En natuurlijk mag je ook de ingrediënten die je wil frituren niet vergeten. Wij denken bijvoorbeeld aan zeevruchten, kippenvleugels, rijstballetjes of courgettebloemen. Maar je kan ook kiezen voor bitterballen, mini-curryworstjes of loempia’s.

Frituren zonder frietketel: hoe begin je eraan?

Voor het frituren in de wok gebruik je de olie die je ook gebruikt als je aan het roerbakken gaat: arachideolie. Die blijft bij het verwarmen het meest stabiel. Olie kan bij te hoge temperatuur schadelijke stoffen vrijgeven. Op je frietketel staat doorgaans een temperatuurregelaar, maar wanneer je olie in de wokpan giet, is het meestal raden naar de temperatuur. Toch hoeft dat geen probleem te zijn, want er bestaat een makkelijk trucje om te weten of je olie gereed is.

Vul de pan voor 1/3de met de olie en verhit. Om te testen of de olie heet genoeg is, gooi je er een klein stukje brood in. Daarna kan je de ingrediënten die je wil frituren in de pan leggen. Doe dit met de draadschep. Zo is de kans klein dat je je vingers verbrandt. Draai je ingrediënten af en toe om en laat ze goed opschuimen. Gebruik hier ook je draadschep voor.

Wanneer alles mooi bruingebakken is, neem je weer de draadschep om alles op te scheppen. Laat je mooi gefrituurde ingrediënten nog even uitlekken op keukenpapier en klaar is kees.

Door je olie te filteren met een keukenpapiertje of neteldoek, kan je hem nadien hergebruiken. Nog een leuk pluspunt: een wokpan uitkuisen is veel makkelijker dan een frietketel!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen