Meest recente artikelen

Vogelnestjes bakken: in de pan, in de oven of in de frituur?

Of toch in de airfryer?

Vogelnestjes bakken: in de pan, in de oven of in de frituur? Artikel

Een vogelnestje is de ideale combinatie van een eitje, een gehaktbal én een krokant korstje. Eens gepaneerd volgt echter het grote dilemma. Hoe maak je ze nu het best klaar? In de pan, in de oven of in de frituur?

Als doordeweekse klassieker, chique met een kwarteleitje of voor een zondagse brunch: het vogelnestje is best veelzijdig. Wij serveren het traditioneel met tomatensaus en aardappelpuree. Maar je kan er natuurlijk ook andere kanten mee op. De Britten hebben er zelfs een eigen variant op, scotch eggs. Deze worden steevast gefrituurd. Maar hoe kun je nu het best vogelnestjes bakken? Gewoon in de pan, in de oven of toch in de frituur?

In de frituur

Spoiler alert: er is geen goede manier. Hoe je je vogelnestje het liefst bakt, is een kwestie van smaak. De Belgische frituurtraditie wil dat de vogelnestjes meteen in de friteuse gaan. Je frituurt ze zo'n 8 à 10 minuten op 170°C. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Om zeker te zijn van een mooi korstje zonder dat je vlees helemaal uitdroogt, kun je ze eerst even aanbakken in de pan. Bak ze in een klontje boter in een braadpan op en keer regelmatig om tot ze goudbruin zijn.

Tip: druk het gehakt goed aan en sluit de gehaktbal mooi af voor het bakken zodat je vogelnestje niet openbarst.

In de oven

Het alternatief is de vogelnestjes 25 à 30 minuten bakken in een oven van 180°C. Test met een prikker of ze gaar zijn. Kleven er geen vleesrestjes aan, dan zijn de vogelnestjes gaar. Ook voor je ze in de oven stopt, kun je ze al even een korstje geven in de pan.

In de pan

Je kunt de vogelnestjes ook gewoon op het fornuis bakken. Doe 50 g boter en 4 eetlepels olijfolie in een pan op een matig vuurtje. Om de vogelnestjes volledig te garen in de braadpan, bak je ze een twintigtal minuten. Prik even om te checken of ze helemaal gaar zijn.

In de airfryer

Jawel, je kan ook vogelnestjes bakken in de airfryer. Verwarm hem voor op 200°C en bak de balletjes vervolgens een 7-tal minuten. Draai ze om en bak je ze nog eens 9 minuten op 150°C. Let op: net zoals bij een oven, kan de temperatuur en baktijd variëren tussen de verschillende merken en types van het toestel.

Video: zo maak je vogelnestjes

https://youtube.com/watch?v=sQF8S_nK5w8%3Fsi%3DSXd-f3qNaeMpMBLO

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Vogelnestjes bakken? Ontdek onze recepten!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen