Meest recente artikelen

Eton mess: een lekker rommelig dessert

Zo maak je het

Eton mess: een lekker rommelig dessert Artikel

Het is dé Britse dessertklassieker: Eton mess. Meringue, slagroom en fruit... wie kan hieraan weerstaan? Wij vertellen je hoe je hem perfect klaarmaakt.

Eton mess maken is makkelijker dan je denkt! Dankzij deze tips en recepten lukt hij altijd.

Een beetje geschiedenis

Eton mess zoals wij 'm kennen, werd bedacht door een Engelse kok aan het einde van de negentiende eeuw aan het beroemde Eton College. Dat verklaart meteen het eerste deel van de naam. Deel twee is vrij duidelijk: het is een messy, rommelig dessertje op basis van fruit en slagroom. De meringue is er pas later bijgekomen.

De basis

  • Fruit: aardbeien worden beschouwd als het klassieke fruit om in een Eton mess te verwerken. Maar je kunt ook variëren met frambozen, banaan, perzik, sinaasappel en allerlei andere zomerse vruchten. Probeer waterig fruit zoals meloen te vermijden, dat is niet zo lekker bij de room en meringue.
  • Slagroom: vers opgeklopte room is heerlijk in combinatie met vers fruit.
  • Meringue: gebruik kant-en-klare meringue of maak 'm zelf en bewaar 'm in een lucht-dichte doos.

4 tips om perfecte meringue te maken

  • Maak de kom waarin je de eiwitten stijf klopt eerst goed vetvrij. Wrijf ze stevig in met een halve citroen.
  • Kies voor eieren die niet dagvers zijn. Bij eieren van 3 à 4 dagen oud is het eiwit iets dunner en dat klop je makkelijker op.
  • Gebruik voor meringue altijd fijne witte suiker.
  • Zet de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen. Ga altijd voor een lage temperatuur zoals 100°C. Bij een te hoge temperatuur zal de meringue lichtbruin bakken en niet mooi wit.

Lekker variëren met Eton mess

  • Maak meringue met een smaakje. Je kunt bijvoorbeeld een koffielepel espressopoeder, pistache of een klein glaasje frambozencoulis toevoegen. Bestrooi de meringue met fijngehakte hazelnoten of bresiliennenootjes.
  • Heb je geen kant-en-klare meringue in huis en heb je geen tijd om uren naast de oven te zitten? Eton Mess kun je ook maken met speculaasjes, bastognekoekjes, boudoirs of oreo's.

Heerlijke recepten voor Eton mess

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen