Meest recente artikelen

Tijd voor een detox?

Of toch maar niet?

Tijd voor een detox? Artikel

Net na nieuwjaar, of in het voorjaar, hoor je veel mensen zeggen dat ze een detoxkuur gaan volgen. Is dat een slim idee? Karolien Olaerts denkt er het hare van.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

 "Ik denk dat ik een detox wil houden. Is dat een goed idee?"

Karolien: "Nee. Detoxen is nooit een goed idee. Niet in de lente, niet met nieuwjaar. Je lichaam is perfect in staat om zich geheel op eigen houtje van zogenaamde 'gifstoffen' te ontdoen, daarvoor hebben we een lever, nieren, longen en een huid. Een detox wordt ons aangepraat door voedingsgoeroes die er meteen ook sapjeskuren of supplementen bij verkopen. Waarom we dan toch geneigd zijn om het te doen? Het klinkt goed, als een soort kort en krachtig herbronmoment. We willen nu eenmaal allemaal dat dingen snel gaan, we houden niet van trage, gematigde adviezen. Fysiek doet een detoxkuur niets goeds voor je. Integendeel, vaak is een detox zodanig restrictief dat ze schadelijk is. Wanneer je een tijd zo weinig calorieën inneemt, wreekt zich dat sowieso: je lichaam heeft behoefte aan energie en als jij het gaat ondervoeden, geeft het krachtige signalen af (onder meer via hormonen) om je naar zo vet- en suikerrijk mogelijk eten te leiden. Je bereikt uiteindelijk dus het tegenovergestelde. Voel jij de behoefte om je lichaam wat rust te gunnen na een periode met veel zware maaltijden, dan doe je dat veel beter op een evenwichtige, milde manier. Geniet van kleurrijke salades en heerlijke soepen, van volkoren producten en zoet fruit. Luister naar je lichaam. Hou het gematigd en gewoon gezond, als je wat moet bekomen van een all-invakantie of een decadente feestperiode. Laat je niet meeslepen door de detoxhype."

 Wat tips van Libelle Lekker voor een gezonde levensstijl

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen