Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen gecondenseerde en geëvaporeerde melk?

Verwar ze niet!

Wat is het verschil tussen gecondenseerde en geëvaporeerde melk? Artikel

Het verschil tussen gecondenseerde en geëvaporeerde melk is klein. Het kan echter een grote impact hebben op je gerecht... Zo maak je het onderscheid.

Geëvaporeerde melk en gecondenseerde melk zijn allebei geconcentreerde melk waarvan zo'n 60 procent van het water is verdampt. Door het onttrekken van het water wordt de melk dikker en romiger. Het belangrijkste verschil is het suikergehalte. Maar ook de consistentie kan anders zijn. Je gebruikt ze dan ook voor andere gerechten.

Met of zonder suiker

Belangrijk bij een onvertaalde verpakking: in het Engels heten beide 'evaporated milk'. Geëvaporeerde melk is ongezoet. 'Sweetened evaporated milk' – met ongeveer 45 procent suiker – is dus gewoon gecondenseerde melk.

Gecondenseerde versus geëvaporeerde melk

Gecondenseerde melk is dik en meer gebonden, papperig, karamelkleurig en superzoet. Het is een lang houdbare geconcentreerde melk waaraan suiker wordt toegevoegd. Deze bevat 40 tot 45 procent suiker. De melk is dik en romig, met een karamelkleur en smaakt superzoet. De suiker zorgt voor een langere houdbaarheid. Gecondenseerde melk is geschikt voor onder meer zoet gebak, fudge of ijs. Je maakt er ook heerlijke dulce de leche van.

Geëvaporeerde melk daarentegen is dun, vloeibaar en ongezoet. In warmere landen dient geëvaporeerde melk als beter houdbare melkvervanger. Het is er verkrijgbaar in een magere, halfvolle of volle variant. Je kunt er melk mee vervangen maar ook room. Het is ingedikt en dus niet zo waterig als melk, maar minder zwaar dan room.

Waar vind je gecondenseerde en geëvaporeerde melk?

Gecondenseerde en geëvaporeerde melk vind je in de supermarkt. Het kan even zoeken zijn want ze staan niet bij de verse zuivel. In gesloten verpakking kunnen ze jaren houdbaar zijn. Ze zijn ook onvervangbaar – gebruik nooit gewone melk als alternatief! Gelukkig kun je ook zelf gecondenseerde melk maken. Verwarm een halve liter melk in een pan met dikke bodem. Los er al roerend ongeveer 180 g suiker in op. Zet het vuur lager en laat de melk een uur zachtjes inkoken zonder te roeren. In een afgesloten potje in de koelkast is de zelfgemaakte gecondenseerde melk nog een maandje houdbaar.

Recepten met gecondenseerde melk

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen