Meest recente artikelen

Gezonde gerechten met vis van bij ons

Gezond als een vis

Gezonde gerechten met vis van bij ons Artikel

Gezonde vis past perfect bij een evenwichtig eetpatroon, zeker als je kiest voor seizoensgebonden vis van bij ons. Probeer deze recepten, check onze tips en laat je verrassen!

Het gezegde 'zo gezond als een vis' komt niet uit het niets. Vis zit boordevol goede vetten, eiwitten en belangrijke vitaminen. Zowel magere als vette vis verdienen een vaste plaats in een gezonde levensstijl. Daarom verzamelden wij voor jou zes verrukkelijke én gezonde gerechten met vis van bij ons. Van lokale garnaal tot griet en inktvis – ontdek hoe lekker gezonde vis kan zijn!

Waarom vis een gezonde keuze is

Of je nu kiest voor magere vis zoals pladijs of vette vis zoals makreel: vis levert heel wat gezondheidsvoordelen. Magere vis is caloriearm maar rijk aan eiwitten, terwijl vette vis extra omega-3-vetzuren aanbrengt. Die zijn essentieel voor:

  • gezonde hart- en bloedvaten
  • een normale hersenwerking
  • een goed gezichtsvermogen

Daarnaast is vis ook een goede bron van vitamine D, B12, selenium en jodium – stoffen die we vaak te weinig binnenkrijgen.

Wat is het verschil tussen magere, halfvette en vette vis?

Op basis van het vetgehalte.

  • Vette vis (>10 g vet/100 g): haring, makreel, sardienen, sprot
  • Halfvette vis (2–10 g vet/100 g): inktvis, tongschar, forel, ansjovis, tarbot, mosselen, heilbot
  • Magere vis (<2 g vet/100 g): grijze garnalen, griet, rog, pladijs, schol, zeetong, schelvis, wijting, langoustines, krab, sint-jakobsschelpen…

Vis van bij ons mag dan iets minder omega-3 bevatten, het blijft een gezonde keuze dankzij de vele andere voedingsstoffen. Plan dus gerust lokale visssoorten in in je weekmenu.

Hoe stel je gezonde gerechten met vis samen?

  1. Ga voor lokaal en seizoensgebonden

    Combineer lokale vis met Belgische seizoensgroenten. Zo eet je duurzaam én gevarieerd.
  2. Verdeel je bord slim

    – ¼ eiwitten (zoals vis)
    – ½ seizoensgroenten
    – ¼ koolhydraten (volkorenpasta, aardappelen of bulgur)

  3. Gebruik de juiste vetstof
    Bak je vis in een mengeling van olijfolie en een beetje boter voor een krokant korstje én een betere vetbalans.
  4. Lichtere sauzen

    Laat room achterwege en kies voor lichtere alternatieven zoals ricotta of plantaardige room. Of probeer de slanke sausjes van Sandra Bekkari.

Goede vangst: 6x gezonde vis

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen