Meest recente artikelen

Hoe stel je een gebalanceerd kerstmenu samen?

De tips van Piet Huysentruyt

  • Deel dit artikel:
Hoe stel je een gebalanceerd kerstmenu samen? Artikel

Een goed kerstmenu samenstellen is niet zo eenvoudig, maar met de tips van Piet Huysentruyt kan het niet fout gaan en genieten zowel jij als je gasten

“Als je een menu samenstelt voor gasten, zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste, je maakt enkel gerechten die je al onder de knie hebt. Ten tweede, hoe meer personen er komen eten, hoe makkelijker het menu moet zijn. Mispak je niet: hoe eenvoudiger het moet zijn, hoe moeilijker de keuze. Want je wil dat het eenvoudig en lekker is, maar ook feestelijk genoeg. Tegelijk wil je het meeste op voorhand kunnen maken, want je moet op het moment zelf tijd hebben voor je gasten. Een menu bedenken dat aan al die eisen voldoet? Dat vraagt creativiteit!

Iedereen houdt van een uitgebreid aperitief, maar niemand houdt ervan als de gastheer of -vrouw er niet bij is. De hapjes moeten dus op voorhand klaarstaan, punt. Ga voor hapjes die je koud serveert en die niet ‘verwelken’: een carpaccio, een koud soepje of een toastje met droog beleg. Voor het voorgerecht geldt hetzelfde: het moet van tevoren klaar staan en is bij voorkeur koud. Ik serveer bijvoorbeeld graag een bavarois van broccoli en gerookte zalm.

Voor het tweede gerecht is soep een goed idee. Dat klinkt misschien wat alledaags, maar ik geef mijn soep dat tikje extra met verfijnde garnituur, zoals mosseltjes en stukjes selder. Die kun je op voorhand al in de soepborden leggen en zullen opwarmen door de hitte van de soep. Als ik het helemaal wil afmaken, doe ik er nog wat opgeklopte room bij. Het is feest, dus je mag eenvoudige gerechten afwerken met de nodige wow’s! Je wil dat je gasten denken: ‘Wow, hoe heeft die dat gemaakt? Zoiets heb ik nog nooit gezien!’ Het geheim zit ‘m niet in ingewikkelde receptuur, maar in de afwerking. Zet dat extraatje op tafel, waardoor ze denken: ‘Die kan een beetje koken, zeg.’

Het hoofdgerecht bedenk je in functie van je uitrusting. Hoeveel kookvuren heb je? Hoe groot is je oven? Als je een kleine keuken hebt met vier vuurtjes, geef je beter geen vijf garnituren. Maak dan een goede stoofpot op het vuur, een gratin dauphinois in de oven, en geef één groente die je kunt opwarmen in de microgolf, zoals spruitjes met spek. Je eigen gemak is prioriteit nummer één! Je gasten zijn al uitgenodigd, die zijn dus sowieso tevreden!

Tot slot is er nog het dessert. Dat is duidelijk: ‘t’Eh gene kerst as er gene bûche op tafel stoat’, dixit mama Huysentruyt. Maak het jezelf makkelijk en koop een lekker exemplaar. Dan heb je meer tijd voor de rest. Smakelijk!”

Piets wow-trucjes

  •  “Maak engelenhaar van aardappel of gekookte dunne pastaslierten door die bruin te bakken. Perfect om een gerecht mee af te werken, want simpel maar spectaculair”
  • Basilicum wordt doorzichtig als je het frituurt. Leg het op de afgewerkte bordjes en iedereen denkt: ‘Oh, wat is dat?'”
  • Chips van groentjes geven een gerecht een leuke twist!”
  • “Zet potjes met fijne kruiden op tafel en laat iedereen zijn eigen bord afwerken.”

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:
Alles over Piet Huysentruyt

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen