Meest recente artikelen

Topidee voor kerst: zelf gravad lax maken

Minimale moeite, maximaal effect

Topidee voor kerst: zelf gravad lax maken Artikel

Zin om deze kerst een simpel en licht voorgerechtje te maken dat eruitziet alsof je er uren aan hebt gezwoegd? Probeer dan deze gravad lax eens. Een echte publieksfavoriet, en niet enkel in Scandinavië!

Aan een indrukwekkend bord hoeft niet altijd veel werk vooraf te gaan, en da's maar goed ook! Gravad lax is daar een mooi voorbeeld van: je maakt 'm enkele dagen op voorhand, stopt 'm in de koelkast en op de dag zelf moet je 'm enkel nog afspoelen en versnijden. Het ideale voorgerecht voor kerst, vinden wij.

Gravad wat?

Gravad lax is een traditioneel Scandinavisch gerecht waarbij rauwe zalm enkele dagen droog wordt 'gemarineerd' met zout, suiker en kruiden (meestal dille). Tijdens het proces krijgt de zalm een prachtige donkere kleur en gaart hij lichtjes. Oorspronkelijk werd de zalm ingepakt en begraven: 'gravad lax' betekent dan ook letterlijk 'begraven zalm'.

Waar moet je op letten?

  • Zorg ervoor dat je stuk zalm graatvrij is; doe ook bij gefileerde stukken nog eens een dubbelcheck.
  • Laat je niet verleiden om een goedkoop stuk zalm te kopen: het is echt wel de moeite waard om een mooi dik stuk bij de visboer te gaan halen. Je zal rijkelijk beloond worden!
  • Spoel de vis goed af onder de kraan voor je 'm snijdt. Is hij na het snijden nog altijd heel zout? Spoel dan een tweede keer af.

Tips

  • Experimenteer gerust met mengelingen van verschillende zout- en pepersoorten.
  • In sommige recepten wordt ook een scheutje wodka toegevoegd. Zeker het proberen waard!
  • Geen fan van dille? Peterselie, kervel en dragon doen het ook goed.

Aan de slag!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen