Meest recente artikelen

Weekendje wenen: dit maak je met 5 kg uien

Haal de zakdoeken maar boven!

Weekendje wenen: dit maak je met 5 kg uien Artikel

Uien of ajuinen zijn onmisbaar in de keuken. Ze vormen de basis van soepen, sauzen en ook gevuld zijn ze heerlijk. Voor vijf kilo betaal je amper vijf euro. Ui-terst belangrijk, lekker én goedkoop dus. Dit maak je allemaal met zo'n netje keukengoud.

Uien kopen en bewaren

Uien moeten stevig zijn als je ze koopt en een mooi glanzende, harde schil hebben. Haal ze zeker uit hun netje en bewaar ze in de kelder of in een krat op een donkere, goed geventileerde plaats bij een temperatuur tussen 12° en 15°C. Zo blijven ze tot twee maanden goed. Bewaar ze niet samen met je aardappelen, dan gaan ze namelijk sneller kiemen. Goed gedroogde uien die in het najaar geoogst worden, kun je op die manier zelfs tot 5 maanden bewaren, of tot ze beginnen te schieten. Aangesneden exemplaren kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Wikkel ze in plasticfolie of verpak ze in een luchtdicht afgesloten doosje.

Ui-terst gezond

Uien leveren veel energie, maar zijn caloriearm. Ze bieden een grote hoeveelheid aan vitamine B6, B1 en foliumzuur. Bovendien verbeteren ze de bloedcirculatie, verlagen ze de bloeddruk en voorkomen ze dat je bloed gaat klonteren. Geen wonder dat ook kookboekenauteurs zoals Sandra Bekkari fan zijn!

Soorten uien

  • Gele uien zijn de meest gebruikte. Ze hebben een complexe, pittige en volle smaak. Ze zijn ideaal om te vullen en te verwerken in soepen, taarten, sauzen en stoofschotels.
  • Rode uien hebben niet alleen rode vliesjes, ook binnenin komt de kleur in elk laagje terug. De rode variant is meestal milder en zoeter van smaak dan zijn gele en witte soortgenoot, en kunnen daardoor ook rauw worden verwerkt in salades, marinades en salsa’s.
  • Zoete uien bevatten meer water en suiker en minder zwavel dan een gewone ui. Dat geeft ze een milde, zoete smaak, maar ook een krokante structuur. Bovendien veroorzaken ze bij het snijden geen tranende ogen. Zoete uien zijn ideaal voor confituur en om pizza’s en hamburgers mee te garneren.

Ga alvast aan de slag met deze recepten met uien

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!