Meest recente artikelen

Waarom kiezen voor een keramieken mengkom?

Omdat ze zo mooi is, maar ook ...

  • Deel dit artikel:
Waarom kiezen voor een keramieken mengkom? Artikel

Ja, een plastic beslagkom is veel lichter én quasi onbreekbaar. Toch zijn er ook heel wat redenen te bedenken waarom je net voor zo'n mooie keramieken mengkom zou willen kiezen.

1 Deeg rijst er beter in

Een mengkom van keramiek, glas of metaal houdt veel beter warmte vast dan een plastic beslagkom. Daardoor zal het deeg voor je brood of wafels veel makkelijker rijzen. Je kunt het zelfs nog een handje helpen door je mengkom voor te verwarmen. Dat doe je door ze te vullen met warm water en een kwartiertje te laten staan. Giet het water weg en doe vervolgens het deeg in je kom en laat het rijzen.

Deze luxe mengkom van keramiek, van het Britse merk Tala, vind je in de Libelle Lekker Shop. Verkrijgbaar in crèmewit en donkerblauw.

2 Je kunt er eiwit mooi stijf in kloppen

Om eiwit goed stijf te kunnen kloppen, moet je je kom goed ontvetten met een keukenpapiertje met citroensap of azijn. Dat lukt beter met een kom van keramiek, glas of metaal dan met een plastic kom: daar blijft altijd nog een flinterdun laagje vet op hangen. Hoe je eiwit het beste opklopt, zie je in deze video.

3 De kom mag in de oven

Snel wat boter of chocolade smelten of een grote hoeveelheid puree warm houden? De meeste keramieken mengkommen (bijvoorbeeld ook dit exemplaar uit de Libelle Lekker Shop) mogen ook in de oven en/of de microgolfoven gebruikt worden.

4 Ook geschikt voor marinades

Ga je vlees of vis marineren, dan kies je best voor een mengkom van glas of keramiek. Plastic kan smaken en aroma’s opnemen – en je wilt niet dat je pannenkoekendeeg van volgende week naar de hertenragout van vandaag smaakt. Bovendien kan plastic verkleuren wanneer je bijvoorbeeld wijn in de marinade gebruikt. Door de zuren in de marinade kunnen ook chemicaliën uit het plastic in het eten gaan lekken. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Diezelfde zuren kunnen ook metaal aantasten en vlekken of verkleuringen veroorzaken die je er niet meer uit krijgt. Ben je niet zeker of jouw mengkom van roestvrij staal is, kies dan liever voor een exemplaar van glas of keramiek om schade te vermijden.

5 Stabieler op het aanrecht

Kies altijd voor een ruime mengkom. Dan is er zeker genoeg plaats om deeg te laten rijzen of beslag goed luchtig te kloppen. Een grote kom van keramiek weegt natuurlijk ook wel wat. En dat is niet noodzakelijk een nadeel. Het gewicht van de kom zal ervoor zorgen dat ze extra stabiel op het aanrecht blijft staan en niet verschuift, zoals een plastic of metalen exemplaar.

6 Reliëf voor een betere grip

De meeste keramieken mengkommen, zeker de vintage exemplaren, hebben ribbels of mooie reliëfmotieven aan de buitenkant. Die dienen niet alleen voor de versiering, ze zorgen er ook voor dat je grip hebt op de kom. Zo glipt ze niet uit je handen, zoals al eens gebeurt met een exemplaar van glas, plastic of metaal.

Maar… wel opletten!

Keramiek blijft natuurlijk een breekbaar materiaal: als je de kom laat vallen, is ze kapot. Wees dus voorzichtig met je aanwinst zodat die mooie mengkom straks nog als erfstuk van oma kan dienen! Wij zouden onze keramieken mengkom voornamelijk gebruiken voor stevigere degen zoals brooddeeg of koekjesdeeg, deeg dat wat dikker is en dat je makkelijk kunt spatelen zoals cakedeeg, of beslag dat je met een lepel uit de kom schept zoals pannenkoeken– of wafelbeslag. Iets wat je moet kunnen uitgieten, zoals een mengsel voor panna cotta of mousse bijvoorbeeld, maak je beter in een kom die makkelijker te hanteren is.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen