Go nuts: aan de slag met notenpasta
Dit maak je met je favoriete notenboter
Behalve de klassieker met pinda's zitten er veel meer notenpasta's in het supermarktassortiment. Notenpasta is voedzaam, uiterst smeuïg en lekker in zowel zoete als hartige gerechten. Met onze recepten merk je het vanzelf.
Wat is notenpasta of notenboter?
Notenpasta – ook wel notenboter genoemd – is een smeerbare pasta gemaakt van gemalen noten. Hij bestaat hoofdzakelijk uit een of meerdere soorten noten die worden fijngemalen. Soms worden er nog suikers of palmolie aan toegevoegd, check dus altijd de verpakking.
Hoe wordt notenpasta gemaakt?
- De noten worden eerst geroosterd. Op die manier worden ze nog smaakvoller. Bij 'witte' notenpasta, van amandelen of cashewnoten bijvoorbeeld, worden ze geblancheerd in plaats van geroosterd.
- Na het afkoelen gaan de noten in de blender. Eerst ontstaat er notenmeel, maar na langer malen komt de natuurlijke olie uit de noten vrij en ontstaat er een pasta. Je kunt het dus makkelijk zelf maken als je een krachtige blender hebt.
- Daarna worden er eventueel nog zoetstoffen, smaakmakers zoals kaneel of cacaopoeder en extra olie toegevoegd. Een beetje natuurlijke arachideolie bijvoorbeeld zorgt voor een beter smeerbare textuur.
Zijn notenpasta’s echt gezond?
- Notenpasta bevat gezonde onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, vitamine B en mineralen. Dat maakt notenpasta een 'gezonder' alternatief voor op de boterham. Toch geniet je er beter met mate van: 1 tot 2 eetlepels per dag is een goede richtlijn.
- Kies voor een notenpasta van 100% noten, zonder toegevoegde suikers of palmolie: die is gezonder en voller van smaak.
- De meeste notenpasta's hebben een fijn olielaagje bovenaan in de pot, dat is helemaal normaal. Voor je gaat smeren Even goed doorroeren en je krijgt de perfecte structuur.
Hoe combineer je notenboter? 5 topcombo's
- Amandelpasta + geroosterde pompoen en chili
- Pindakaas + komkommer + limoen + sojasaus (optioneel)
- Hazelnootpasta + balsamico + appelen of peren
- Cashewnotenpasta + geroosterde zoete aardappel
- Kokosnootpasta + gebakken paddenstoelen + tijm
Lees ook …
- Hoeveel noten mag je per dag eten?
- Sandra Bekkari’s superfoods: noten
- Zo gezond zijn noten
- Een recept voor zelfgemaakte pindakaas
- Zo maak je je eigen amandelmelk
10x aan de slag met notenpasta
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.