Meest recente artikelen

Go nuts: aan de slag met notenpasta

Dit maak je met je favoriete notenboter

Go nuts: aan de slag met notenpasta Receptenset

Behalve de klassieker met pinda's zitten er veel meer notenpasta's in het supermarktassortiment. Notenpasta is voedzaam, uiterst smeuïg en lekker in zowel zoete als hartige gerechten. Met onze recepten merk je het vanzelf.

Wat is notenpasta of notenboter?

Notenpasta – ook wel notenboter genoemd – is een smeerbare pasta gemaakt van gemalen noten. Hij bestaat hoofdzakelijk uit een of meerdere soorten noten die worden fijngemalen. Soms worden er nog suikers of palmolie aan toegevoegd, check dus altijd de ­verpakking.

Hoe wordt notenpasta gemaakt?

  1. De noten worden eerst ­geroosterd. Op die manier worden ze nog smaakvoller. Bij 'witte' notenpasta, van amandelen of cashewnoten bijvoorbeeld, worden ze ­geblancheerd in plaats van geroosterd.
  2. Na het afkoelen gaan de noten in de blender. Eerst ontstaat er notenmeel, maar na langer malen komt de ­natuurlijke olie uit de noten vrij en ontstaat er een pasta. Je kunt het dus makkelijk zelf maken als je een ­krachtige blender hebt.
  3. Daarna worden er even­tueel nog zoetstoffen, smaakmakers zoals kaneel of cacaopoeder en extra olie toegevoegd. Een beetje ­natuurlijke arachideolie ­bijvoorbeeld zorgt voor een ­beter smeerbare textuur.

Zijn notenpasta’s echt gezond?

  • Notenpasta bevat gezonde onver­zadigde vetten, eiwitten, vezels, ­vitamine B en mineralen. Dat maakt notenpasta een 'gezonder' alter­natief voor op de boterham. Toch ­geniet je er beter met mate van: 1 tot 2 eetlepels per dag is een goede richtlijn.
  • Kies voor een ­notenpasta van 100% noten, zonder toegevoegde suikers of palmolie: die is gezonder en voller van smaak.
  • De meeste notenpasta's hebben een fijn olielaagje bovenaan in de pot, dat is helemaal normaal. Voor je gaat smeren Even goed doorroeren en je krijgt de perfecte structuur.

Hoe combineer je notenboter? 5 topcombo's

  1. Amandelpasta + geroosterde pompoen en chili
  2. Pindakaas + komkommer + limoen + sojasaus (optioneel)
  3. Hazelnootpasta + balsamico + appelen of peren
  4. Cashewnotenpasta + geroosterde zoete aardappel
  5. Kokosnootpasta + gebakken paddenstoelen + tijm

Lees ook …

10x aan de slag met notenpasta

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Vijgenrepen
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Vijgenrepen

Stoofpotje van kip met pindasaus en rijstnoedels
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Stoofpotje van kip met pindasaus en rijstnoedels

Dikke pompoensoep met gember en rode linzen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Dikke pompoensoep met gember en rode linzen

Chocolademousse met zelfgemaakte chocolade en krokantje met sesam
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Chocolademousse met zelfgemaakte chocolade en krokantje met sesam

Biefstukrolletje met groenten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Biefstukrolletje met groenten

Chocoladeballetjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Chocoladeballetjes

Glaasje kokos-amandelcrème
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Glaasje kokos-amandelcrème

Pittige salade van noedels met kip en zoetzure groentelinten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pittige salade van noedels met kip en zoetzure groentelinten

Gegrild kalfslapje met geroosterde spitskool en misosaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gegrild kalfslapje met geroosterde spitskool en misosaus

Winterse Thaise koolsalade
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Winterse Thaise koolsalade

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen