Meest recente artikelen

Zo vervang je bakknikkers bij het blind bakken

Blindbakken doe je zo

Zo vervang je bakknikkers bij het blind bakken Artikel

Wist jij al dat je bij het blind bakken van je deeg de bakparels kunt vervangen door goedkopere alternatieven? Grote kans dat je ze zelfs al in je voorraadkast hebt liggen!

Blind bakken

Als de basis goed zit, kan je taart of quiche niet meer stuk! Daarom is het belangrijk om je deeg voor te bakken. Blind bakken heet dat in bakkerstermen. Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche). Je doet het door een groot vel bakpapier over het deeg te leggen, en het wat over de randen uit te laten steken. Hierop leg je je steunvulling of blindbakvulling. Het is belangrijk dat deze goed tot in de randjes van je vorm zit. Zo kan het deeg niet uitzetten en de deegranden niet naar beneden zakken. In dit filmpje laten we jou zien hoe het moet.

Soorten steunvulling

Er bestaan speciale keramische parels, ook bakknikkers genoemd, voor je steunvulling. Deze koop je in de kook- of bakwinkel. Het nadeel is dat deze soms wat te zwaar zijn en zo putjes in je deeg kunnen maken. Je kunt deze makkelijk vervangen door allerlei alternatieven die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt liggen. De regel: zolang het materiaal droog en geurloos is, kun je het gebruiken. En het moet natuurlijk tegen de hitte van de oven kunnen. Denk als alternatieve blindbakvulling bijvoorbeeld aan rijst en droge peulvruchten. Deze zijn veel goedkoper en je kunt ze gelijker over de bodem verspreiden. Nadien kun je ze niet meer opeten maar je kunt ze wel nog eens als steunvulling gebruiken. Laat ze hiervoor eerst goed afkoelen en bewaar ze daarna in een potje voor de volgende keer.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen