Meest recente artikelen

Wij Belgen Bourgondiërs? Waar halen ze dat?

Q & A

Wij Belgen Bourgondiërs? Waar halen ze dat? Artikel

9 vragen over onze liefde voor eten en drinken.

Waaraan hebben we die bijnaam te danken?

Aan de keuken van onze moeders. Net als in Italië, is de keuken van 'la mamma' heel belangrijk. Vraag om het even wie naar zijn of haar favoriete gerecht, en het merendeel komt met 'het stoofvlees van mijn moeder', 'de rijstpap van mijn grootmoeder' of 'de gehaktballetjes met krieken die ik op zondagavond thuis at'. Vaak mag daar dan een Belgisch biertje bij.

Wat maakt de Belgische keuken zo lekker?

We hebben geweldige producten: verse mosselen en garnalen, rund- en varkensvlees van topkwaliteit, en groenten met wereldfaam, zoals witloof en asperges. Er is ook een erg gevarieerde streekkeuken: vis en schelpdieren aan zee, wild in de Ardennen, en elke stad heeft zijn specialiteiten, van de Luikse balletjes tot de Gentse waterzooi. Vroeger hadden mensen vaak een lapje grond waar ze groenten op kweekten, dus alles was even vers. Bovendien besteedden Vlaamse vrouwen heel veel aandacht aan hun keuken: zelf garnalen pellen en mayonaise maken, wafels bakken… Ze draaiden er hun hand niet voor om. Dat hebben we geërfd.

Toch staat België nog altijd bekend als het land van friet, bier en chocolade…

Maar wát voor bier en wát voor chocolade. België is een klein landje, maar ze brouwen er duizend biersoorten, en ze doen dat al van in de middeleeuwen, dus ze verstaan de kunst. Bier werd uitgevonden door de Belgische Benedictijnen en het enige échte Trappistenbier komt uit België.

Wat met chocolade? Cacaobonen komen toch niet uit België?

Grote chocolatiers reizen de wereld af om de allerbeste bonen te vinden, en maken daarmee pralines zoals je ze nergens anders proeft. Overigens was de bedenker van de praline waarschijnlijk Jean Neuhaus, een Zwitserse apothekerszoon die een banketbakkerij begon in de Brusselse Koninginnegalerij. Hij vond ook de ballotine uit, het typische doosje waarin pralines langer goed blijven. Intussen zijn er zeker zo'n vierhonderd soorten Belgische pralines, een mens zou van minder Bourgondiër worden.

Dé populairste Vlaamse klassieker is…

Jeroen Meus ging ernaar op zoek en het werd… stoofvlees met frietjes! Voorafgegaan door een garnalencocktail, en met een moelleux als afsluiter. Bourgondisch lekker.

Wat is er zo bijzonder aan onze friet?

Een Belgische friet met mayonaise is een lekkernij op zich, en ja, ook dat is Bourgondisch eten. Het geheim? We vroegen het friturist Bernard Lefèvre van Fritkot Max in Antwerpen. Het begint met een goede bloemige aardappel, liefst een bintje, die in frieten gesneden wordt. Die bakt hij 4 à 5 minuten voor op 150°C in goede frituurolie. Dan moeten de frieten minstens een halfuur afkoelen, en daarna worden ze 2 à 3 minuten afgebakken op 180°C. Wij maakten een video waarin we jou laten zien hoe je de lekkerste frietjes maakt. Klik hier om hem te bekijken.

Is dat recept nooit veranderd?

In 2004 werd de bierfriet uitgevonden: frietjes worden ondergedompeld in een speciale vloeistof die na het frituren een knapperig en naar bier smakend korstje gaf. Ze werden geserveerd in een bierglas. Of het een grandioos succes was? Tja… waarom zou je beperken tot bierfrieten als je én frietjes én bier kunt krijgen?

En de jonge generatie? Zijn zij nog Bourgondiërs?

Op hun eigen manier. Ze kiezen misschien voor een keuken met minder vet en kleinere porties, maar op restaurant gaan blijft één van de grote genoegens van jong België. Ook kookprogramma's op televisie blijven populair, en kookcursussen kunnen de toeloop niet aan. Denk ook aan de successen van evenementen als food markets en food truck festivals, en je weet dat lekker eten nog lang niet uit de mode is.

Hoe beroemd zijn de Belgische chefs?

Het zijn grote spelers op wereldvlak. Per hoofd van de bevolking heeft België praktisch evenveel Michelin-sterren als Frankrijk en dat zegt wel wat. We zijn wat de Belgische keuken betreft, nog altijd veel te bescheiden. Belgische chefs van nu halen hun ingrediënten van dicht uit de buurt en omdat we in België zulke uitstekende kwaliteitsproducten zitten, hebben ze al een prima basis. Dat ze daarbij nog met inventiviteit en vakmanschap te werk gaan, maakt dat ze tot de top behoren. Daar mogen we best wat meer over opscheppen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen