Oeps, soep te zout? Zo los je het op
Giet je soep nog niet weg!
Ben je per ongeluk iets te kwistig geweest met het zoutvat en vrees je dat je soep daardoor verpest is? Geen paniek, ze is vast nog te redden. Probeer deze trucjes zeker eens uit voor je je soep weggiet!
Eerst water, de rest komt later
Soep op basis van bouillon kan je gemakkelijk aanlengen met wat extra water. Voeg eventueel ook wat extra groenten toe als je vreest dat je soep te waterachtig zou worden.
Afleidingsmanoeuvre
Leid de aandacht van de zoute smaak af met een zoete (bijvoorbeeld suiker) of zure (bijvoorbeeld azijn of citroensap) toets.
Evenwichtsoefening
Sommige mensen beweren dat peterselie een overdreven zoute smaak uitbalanceert. Wetenschappelijke bewijzen zijn voorlopig onbestaand, maar het is het proberen waard, niet?
Patat, opgelost!
Een aardappel kan ook weleens werken: leg een stuk geschilde aardappel in de soep, laat even meekoken en haal ‘m er daarna opnieuw uit. De aardappel zal (een groot deel van) het zout geabsorbeerd hebben. Blijft je soep te zout? Herhaal het proces.
Extraatjes
Ook andere producten met zetmeel (zoals rijst en vermicelli) hebben een soortgelijk effect. Je kan ze er net als de aardappel achteraf uitvissen, maar da’s zonde: je kan ze ook zien als een heerlijke extra toets aan je soepje.
De truc met het ei
Voeg het eiwit van enkele eieren toe aan een te zoute heldere soep. Het slorpt het teveel aan zout op en stolt, zodat je het gemakkelijk weer uit je soep schept.