Meest recente artikelen

Fruit kopen en bewaren: vermijd deze veelvoorkomende fouten

Verrassend!

Fruit kopen en bewaren: vermijd deze veelvoorkomende fouten Artikel

Wist je dat je bij het kopen en bewaren van fruit waarschijnlijk enkele veelvoorkomende fouten maakt? We vertellen je wat ze zijn en hoe je ze vermijdt.

1. Je koopt nooit fruit met vlekjes of blutsen

De fout die misschien wel het meest voorkomt bij het kopen van fruit: de 'kneusjes' vermijden. Oké, rotte of bruine vruchten moet je natuurlijk niet in je winkelmandje leggen, maar tenzij je er een taart mee gaat versieren, kunnen een paar blutsjes of vlekjes op je fruit echt geen kwaad. In sommige winkels kun je zelfs zulke 'kneusjes' met flink wat korting kopen. Lucky you!

Verwerk deze vruchten bijvoorbeeld in …

2. Je koopt altijd onrijp fruit

We begrijpen je redenering: als je je fruit koopt als het nog niet rijp is, kun je er thuis langer van genieten voor het slecht wordt, toch? Helaas klopt die denkwijze niet helemaal: niet elk fruit rijpt immers verder eens het geplukt is. Als het dus nog onrijp is in de winkel, zal het niet meer verderrijpen bij je thuis.

Koop dit fruit niet als het onrijp is:

  • Aardbeien
  • Ananas
  • Bessen
  • Druiven
  • Kersen

Vruchten die ethyleen produceren zoals perziken en bananen kun je wél met een gerust hart kopen als ze nog niet helemaal rijp zijn.

3. Je bewaart al je fruit samen

Nog een van de fouten als het op fruit aankomt: ze allemaal samen in de fruitmand of de koelkast bewaren. Da's geen goed idee, omdat het ethyleen waarover je daarnet al las, andere vruchten kan doen rotten. Sommig fruit bewaar je beter in de koelkast, zoals aardbeien, bessen, frambozen, ander klein fruit en appelen en peren. Meer info daarover lees je in dit artikel.

Daarnaast leg je sommige vruchten best niet samen in de fruitmand of bewaar je ze tout court best helemaal apart. Hoe dat precies in elkaar zit en welke vruchten onder welke categorie vallen, lees je hier.

4. Je wast fruit vóór je het opbergt

Het lijkt als een slimme shortcut, maar toch was je je fruit maar beter niet voor je het in de koelkast of de fruitmand legt. Het vochtige laagje dat je creëert tijdens het wassen, is immers een ideale omgeving voor de ontwikkeling van bacteriën. Wacht dus liever met wassen tot vlak voor je de vruchten opeet of verwerkt.

5. Je wast niet al je fruit

Je eet de schil niet op, dus hoef je je appel of peer niet te wassen. Het lijkt logisch, maar ook deze aanname klopt niet. Het mes waarmee je het fruit snijdt, komt in contact met de schil én het vruchtvlees en kan dus bacteriën overdragen. Neem dus het zekere voor het onzekere en was ook het fruit waarvan je de schil niet opeet.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen