Meest recente artikelen

Een écht schone keuken: checklist voor een grondige schoonmaak

Klaar voor de lenteschoonmaak

Een écht schone keuken: checklist voor een grondige schoonmaak Artikel

Droom je van een stralend frisse en schone keuken waarin je met plezier kunt koken? Met deze uitgebreide schoonmaakchecklist maak je je keuken niet alleen proper, maar ook efficiënter én energiezuiniger. Tijd voor een frisse start met een kraaknette keuken!

In maart komt de lenteschoonmaak weer op de planning te staan. Het ideale moment om ook je keuken eens grondig aan te pakken. Een georganiseerde, schone keuken zorgt voor meer rust tijdens het koken en maakt het huishouden gewoonweg aangenamer. Met deze handige checklist sla je geen enkel hoekje over.

De ultieme checklist voor een schone keuken

Met deze tips wordt je keukenschoonmaak niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer en aangenamer. Zo kook je elke dag in een hygiënische en schone keuken!

1. Organiseer je kruidenrekje en voorraadkast

Haal alles uit je kruidenrek en voorraadkast. Controleer de houdbaarheidsdata en beslis wat mag blijven en wat weg moet. Transparante potjes of bokalen helpen om overzicht te bewaren. Label alles duidelijk en sorteer – eventueel alfabetisch – zodat je nooit meer misgrijpt.

2. Blaas je pannen nieuw leven in

Pannen met aangekoekte resten of kalkaanslag? Maak ze schoon met een mix van baksoda en warm water. Voor kalk: kook 1 deel azijn met 3 delen water, laat afkoelen en spoel goed uit. Zo blijven je potten blinkend schoon.

3. Maak je houten snijplank grondig schoon

Spoel je houten snijplanken af met warm water, droog ze goed af en laat ze horizontaal drogen. Smeer ze maandelijks tot jaarlijks in met bijenwas of minerale olie (géén olijfolie!). Extra tips vind je hier!

4. Verwijder alle vlekken

  • Fruitvlekken? Laat de doek weken in melk, daarna inwrijven met afwasmiddel en wassen.

  • Olievlekken? Strooi bloem, baksoda of babypoeder op de vlek, dep in en behandel met afwasmiddel.

  • Een poetsbeurt maakt ook de binnenkant van de oven frisser.Vergeet daarbij de braadslede en roosters niet.

5. Slijp je messen

Botte messen zijn gevaarlijk. Gebruik een messenslijper of een andere goede techniek. Een scherp mes snijdt efficiënter én veiliger.

6. Ontdooi het vriesvak

Zet een kom heet water in het vriesvakje. Een ijslaagje van 2 mm verhoogt het energieverbruik van je koelkast met 10%. Ontdooien = besparen.

7. Ontkalk je toestellen regelmatig

Ontkalk je waterkoker en koffiezetapparaat met aangepaste producten. Een kalkvrije machine werkt beter én gaat langer mee.

8. Reinig de afzuigkap

Vervang de filter of was de metaalfilter af (deze is meestal vaatwasbestendig). Poets de dampkap met allesreiniger en droog na met keukenpapier.

9. Vergeet de rest van het poetswerk niet

  • Maak plafond en muren schoon met allesreiniger (eventueel met azijn).

  • Reinig je keukenkasten van boven naar onder.

  • Leg krantenpapier of bakpapier boven op de kasten om vuil te voorkomen en vervang dit regelmatig.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen