Meest recente artikelen

Mythes over kaas

Mythes over kaas Artikel

Kaas is niet meer weg te denken uit onze keuken, lekker op een boterhammetje of verwerkt in een salade. Niet zo gek dus dat we gemiddeld 16 kilo kaas per persoon per jaar eten in Belgie.

Over kaas bestaan veel mythes, daarom de feiten en fabels voor jullie op een rijtje.

FABEL: Opgroeiende kinderen hebben meer kaas nodig dan volwassenen
Kaas is belangrijk voor jong én ouder! Volwassenen moeten zelfs meer zuivelproducten eten dan opgroeiende kinderen. Volwassenen hebben namelijk meer calcium nodig dan kinderen aangezien kinderen tussen de 1 en 3 gemiddeld 500mg calcium per dag nodig hebben terwijl dit bij volwassenen het dubbele is.

FEIT: Kaas bestaat al sinds de prehistorie
Uit archeologische vondsten is gebleken dat er in de prehistorie al kaas gemaakt wordt. Onze Nederlandse buren verscheepten zelfs al vanaf de late middeleeuwen kazen naar het buitenland en stond dan ook in de Gouden Eeuw al bekend als kaasland

FABEL: 48+ kaas is een oude kaas
Dit getal heeft niks met de leeftijd van de kaas te maken, maar is het vetgehalte van de kaas. Dit getal gaat uit van de bestanddelen van de kaas zonder het vocht en betekent bij 48+ dat 48 tot 52% van de droge stof uit vet bestaat. Hoe lager het getal, hoe slanker de kaas dus.

FEIT: De korst bij harde en halfharde kazen is niet eetbaar
Bijna alle harde en halfharde kazen hebben een dunne plastic buitenlaag om uitdroging en schimmelvorming te voorkomen. Deze is dus hard en niet geschikt om te eten, maar de korst van zachte kazen is vaak wel eetbaar.

FEIT: Kaas is een basisvoedingsmiddel
Basisvoedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die veel nutriënten leveren. Aangezien kaas een groot deel daarvan levert zoals calcium, eiwit, vitamines B2 en B12 en zink, valt kaas zeker in deze categorie. De voorkeur gaat wel uit naar 20+ of 30+ kazen met een laag zoutgehalte zoals Milner.

FABEL: Een boterham met kaas is gezonder dan een croque met kaas
De voedingswaarde blijft hetzelfde of je nou een gewone boterham met kaas eet of een croque met kaas. Het aantal calorieën verandert dus niet door verhitting, maar als je de croque bakt met boter of met mayonaise serveert verhoog je natuurlijk wel het aantal calorieën.

FEIT: Kaas is goed voor je gebit
Zowel de eiwitten en calcium in kaas zijn goed voor je tanden. Kaas als dessert is dus helemaal niet zo gek bedacht door de Fransen. En de eiwitten in kaas zijn ook nog eens goed voor het onderhoud van je spieren.

Ook zin gekregen in kaas? Probeer dan eens een van 1000+ gerechten met kaas.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen