Meest recente artikelen

Vis uit blik: 5 vinnige weetjes

Heerlijk uit blik!

Vis uit blik: 5 vinnige weetjes Artikel

Vis uit blik wordt vaak onderschat. Het is niet alleen makkelijk en betaalbaar, maar ook voedzaam en duurzaam. Hoog tijd dus voor een eerherstel!

Visexpert Bart van Olphen gaat maar al te graag aan de slag met vis uit blik. Hij zet zich al jaren in voor duurzaam gevangen vis. Bart is bekend van zijn YouTube-kanaal Bart’s Fish Tales, dat deel uitmaakt van Jamie Olivers FoodTube. Hij deelt alvast 5 vinnige weetjes over vis uit blik:

1 Vis op olie of op water?

“Vis in water is ideaal voor koude gerechten, zoals salades waar je zelf nog een vinaigrette of een schep mayonaise bij doet. Vis in olie doet het dan weet uitstekend in warme gerechten. De olie helpt om de vis zacht en smaakvol te houden bij verhitting. Bonus: de olie uit het blik, mits van goede kwaliteit, kun je gebruiken om mee te koken of als basis voor een dressing.”

2 Moet je de vis nog koken of bakken?

“Het belangrijkste om te weten: vis in blik is al gaar. Dat komt doordat hij tijdens het conserveringsproces op hoge temperaturen wordt verhit. Hierdoor is de vis niet alleen veilig om te eten, maar ook meteen klaar voor gebruik.”

3 Wat met smaak en textuur?

“Het conserveringsproces van vis uit blik verandert de smaak, maakt het vlees zachter en geeft de vis een andere kleur. Deze eigenschappen bieden juist mogelijkheden bij het creëren van een gerecht. Door kleur, kruiden, zuren en texturen toe te voegen kun je een mooie balans bereiken en je gerecht meer flair geven.”

4 Wat met de olie of het vocht?

“De olie of het vocht uit het blik zomaar wegspoelen? Zonde! Gebruik ze als basis voor een vinaigrette, voeg ze toe aan pasta voor extra umami of roer ze door een soep of saus voor een diepere smaak.”

5 Hoelang blijft vis uit blik goed?

“Goed nieuws: vis uit blik hoort bij de langst houdbare voedingsmiddelen! De meeste blikjes blijven drie tot vijf jaar goed, zolang ze ongeopend zijn en je ze op een koele, droge plek bewaart. Geopend? Bewaar de vis in een afgesloten bakje in de koelkast en eet hem binnen de twee dagen op.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen