Wat is Pineau des Charentes?
Glashelder!
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Redactrice Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: wat is Pineau des Charentes?
Het zou weleens hét drankje van de zomer kunnen worden. Pineau des Charentes bestaat naar verluidt al sinds 1589 en kreeg in 1945 een eigen oorsprongsbenaming (AOC). Nu is het drankje volop aan een revival bezig. Maar wat is het nu precies? En vooral: hoe drink je het?
Eerst iets over cognac…
Het is geen verrassing dat de Franse drank zijn oorsprong vindt in de Charente, al worden ook de departementen Charente-Maritime, Dordogne en Deux-Sèvres toegelaten. Niet toevallig is deze regio ook de bakermat van de cognac. Om Pineau des Charentes te begrijpen moeten we eigenlijk eerst weten wat cognac is.
Voor cognac wordt witte wijn, gemaakt van specifieke druivenrassen uit kalksteengebied, gedestilleerd tot de drank een alcoholpercentage van meer dan 40% heeft. Zo kon wijn in tijden van ontdekkingsvaarten aanvankelijk beter bewaard blijven op zee.
En wat is dan Pineau des Charentes?
Bij Pineau des Charentes worden twee dranken gecombineerd: er wordt een kwart cognac (van minstens 60% alcohol) toegevoegd aan drie vierde druivenmost, het verse, niet-vergiste en dus ook niet-alcoholische druivensap. Door de alcohol wordt de natuurlijke gisting van de most stopgezet, wat maakt dat de drank in z'n geheel veel minder alcoholisch wordt (tussen 16% en 22%) en een stukje zoeter smaakt.
Vergis je niet: echt zoet is een goede Pineau ook niet. Die is gelaagd en complex, een tikkeltje zoet dus, maar met aangename zuren. Dat komt niet alleen door de maritieme invloed op de druiven in de most, maar ook door de rijping op houten vaten van zo'n twaalf maanden. Uiteraard geldt: hoe beter de cognac en de most, hoe beter de Pineau des Charentes.
Hoe drink je het?
In Frankrijk wordt het gedronken als leuk aperitiefje op de middag. Het is misschien niet geschikt om een gastronomische maaltijd mee te beginnen, maar past wel perfect op een terras met wat kleine snacks of een bordje kaas erbij. Heerlijk on the rocks of aangelengd met tonic (P&T). Ook in cocktails zie je het drankje almaar meer verschijnen. Net zoals wijn bestaat het in een witte, rode en rosé variant.
Maar wist je dat je ook kunt koken met de drank? Ze wordt vaak gebruikt in sausjes of om fruit te marineren, zoals in deze recepten.
Gerechten met Pineaudes Charentes
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!