Meest recente artikelen

Vegan eten zonder tekorten: hoe pak je dat aan?

Karolien Olaerts geeft antwoord

Vegan eten zonder tekorten: hoe pak je dat aan? Artikel

Wil je graag vegan eten, maar maak je je zorgen over de tekorten? Karolien Olaerts legt je uit hoe je dit het beste aanpakt.

Karolien Olaerts heeft een master in de biomedische wetenschappen met specialisatie 'voeding' op zak. Ze is dus de perfecte persoon om voedingsadvies aan te vragen. De vraag van vandaag: vegan eten zonder tekorten: hoe pak je dat aan? 

Het antwoord van Karolien

"Als je alle dierlijke producten uit je eet­patroon schrapt, vraagt het inderdaad wat aandacht om aan alle nodige voedingsstoffen te komen. Het gaat hierbij vooral om eiwitten, vitamine B12, ijzer, calcium en omega-3. Eiwitten kun je als veganist halen uit onder meer peulvruchten, noten en zaden (en afgeleide spreads), graan- en sojaproducten. Kies ook regelmatig voor basisvleesvervangers zoals vegan gehakt en kipstukjes, gemaakt van soja of erwten. Die bevatten namelijk veel eiwitten. Let er ook op dat ze verrijkt zijn met ijzer en vitamine B12."

"Een gevarieerd eetpatroon is dan erg belangrijk, aangevuld met enkele supplementen"

"Hetzelfde geldt voor zuivelproducten: er bestaan veel plantaardige alternatieven, maar geef ook hier de voorkeur aan met vitamines verrijkte soja- of erwtendrinks. Het zijn handige en toegankelijke producten die veel voedingsstoffen aanleveren. Calcium is een mineraal dat ook vaak aan plantaardige drinks toegevoegd wordt, maar het komt ook voor in onder meer groene bladgroenten, peulvruchten en noten. Een gevarieerd eetpatroon is dus belangrijk, aangevuld met een vitamine B12- en vegan omega-3 supplement. Heb je toch twijfels, dan kun je hulp vragen bij een gespecialiseerde diëtist (die vind je via vbvd.be/vind-een-dietist)."

Zelf aan de slag

Zin in eens wat vegan recepten? We verzamelden hier alvast enkele vegan gerechten om mee aan de slag te gaan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen