Meest recente artikelen

Teriyaki: wat is het en hoe gebruik je het?

Uit het verre Japan

Teriyaki: wat is het en hoe gebruik je het? Artikel

Teriyaki is zo’n woord dat je wel al eens hebt zien verschijnen, maar waarvan je eigenlijk de betekenis niet kent. Daarom leggen we het je even uit, want wat is teriyaki en hoe gebruik je het?

Wat is teriyaki?

Bij teriyaki leg je misschien al snel de link met de saus waarmee je je vlees, vis of groenten kunt marineren, maar niks is minder waar. De term verwijst eigenlijk naar de kooktechniek, die is overgevlogen uit het verre Japan. 'Teri' betekent glans en 'yaki' staat voor grillen of bakken, wat verwijst naar de glanzende afwerking die het gerecht krijgt wanneer de saus wordt gebruikt. Vlees, vis of groenten worden eerst gemarineerd en geglazuurd met een saus en vervolgens gegrild of gebakken. Vaak wordt het geserveerd met rijst en groenten, waardoor het een erg smaakvol gerecht wordt.

Wat is teriyaki-saus?

Teriyaki-saus bestaat meestal uit een mengelmoes van sojasaus, mirin, sake en suiker. Vaak wordt er ook nog knoflook of gember aan toegevoegd voor een extra smaakdimensie. De combinatie tussen het vlees, vis of groenten met de saus, zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig. Je kunt de saus ook gebruiken als dipsaus voor sushi, als smaakmaker voor roerbakgerechten of zelfs als topping voor salades.

De veelzijdigheid van teriyaki maakt het een favoriet in vele keukens over de hele wereld. Of je nu van Aziatische gerechten houdt of op zoek bent naar een nieuwe smaaksensatie: teriyaki biedt een eenvoudige en smakelijke manier om je maaltijden op te fleuren. Met zijn kenmerkende zoet-hartige smaak en glanzende afwerking zal teriyaki zeker een onmisbare toevoeging worden aan je culinaire repertoire.

Heerlijk gemarineerde recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen