Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

Is er een verschil dan?

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken? Artikel

Je hebt het jezelf wellicht al eens afgevraagd. Het ene recept vraagt je havermout toe te voegen, het andere dan weer havervlokken. Maar euh… zit daar dan verschil in? Ja hoor, je leest het hier.

Zowel havermout als havervlokken zijn afkomstig van dezelfde graansoort. Het grote verschil zit in de manier waarop de korrel wordt verwerkt. Beide zijn ze gemaakt van haverkorrels, maar ze ondergaan verschillende bewerkingsprocessen. Hierdoor verschillen ze qua structuur en textuur.

Havervlokken

Havervlokken worden gemaakt door de hele haverkorrels plat te walsen met behulp van zware rollen. Hierdoor blijft de voedingswaarde van de haverkorrel in stand en behouden de vlokken een stevige textuur. Havervlokken zijn groter en dikker dan havermout en hebben een stevige, knapperige textuur wanneer ze worden gekookt. In tegenstelling tot havermout hebben havervlokken iets langer nodig om zacht te worden tijdens het kookproces. Door hun stevige textuur en lichte nootachtige smaak zijn ze een perfecte toevoeging aan salades en soepen. Ze zijn een iets veelzijdiger ingrediënt dan havermout, dat in een breder scala aan gerechten kan gebruikt worden. Zowel zoete als hartige gerechten, havervlokken kunnen het zeker naar een hoger niveau tillen.

Havermout

Havermout wordt gemaakt door de haverkorrels fijn te malen, waarbij soms ook de zemelen worden verwijderd. Hierdoor heeft havermout een fijnere structuur en ook een zachtere textuur wanneer het wordt gekookt. Havermout is daardoor een snellere en gemakkelijkere optie om mee aan de slag te gaan in tegenstelling tot haverkorrels.

Voedingswaarde

Beide varianten zijn gezonde keuzes, omdat ze rijk zijn aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines. Havervlokken zijn vooral geschikt voor het maken van muesli, granola of het bakken van brood en koekjes, terwijl havermout vaak wordt gebruikt als basis voor bijvoorbeeld havermoutpap, overnight oats of  havermoutpannenkoeken. Zowel havermout als havervlokken hebben een belangrijk voordeel: ze verteren langzaam, wat betekent dat ze je langer een vol gevoel geven en helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Je kunt met beide eindeloos variëren en ze kunnen een gezonde toevoeging zijn aan je dagelijkse maaltijden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen