Meest recente artikelen

Punch voor het kerstaperitief: heerlijk nostalgisch én hip

Extra punch voor je feest!

Punch voor het kerstaperitief: heerlijk nostalgisch én hip Artikel

Punch is weer helemaal hot… Als cocktail of als feestelijk drankje, voor elke gelegenheid. Maar het meest bekend bij ons is toch de punch voor het kerstaperitief. Tijd om je punchbowl boven te halen en je favoriete recept uit te kiezen…

Er zijn namelijk vele recepten… De term verwijst immers naar een variatie van cocktails en mocktails die fruit of vruchtensap bevatten. De punch kwam lang geleden mee van India naar Engeland, en zo tot bij ons voor het kerstaperitief…

Regel van vijf

Zeelui dronken in de 17de eeuw erg veel bier. Eens aangekomen in het verre en warme India was dat bedorven. Dus moesten ze op zoek naar iets anders. Zo leerden ze punch maken van de lokale bevolking. Punch zou zelfs van het Hindi-woord voor ‘vijf’ komen. De drank bevatte oorspronkelijk slechts vijf ingrediënten: alcohol (rum of andere sterkedrank), suiker, limoen- of citroensap, water en kruiden. De vitamine C uit citroen beschermde de zeemannen tegelijk tegen scheurbuik. Meteen een goed excuus om wat vaker punch te maken…

Maar het woord zou ook kunnen afstammen van het Engelse ‘puncheon’. Wat al naargelang de lezing slaat op het volume van de vaten of de ‘extra punch’ dankzij het hoge alcoholpercentage.

Punch voor het een kerstaperitief werd

Het recept ging mee op de boot en werd al snel populair in Europa en de V.S. Er kwamen overal eigen versies, ook zonder alcohol, zodat kinderen mee konden vieren. Cups is een variatie op punch in Engeland, met minder alcohol. Een bekend voorbeeld is de Pimm’s Cup. We associëren hem ook vaak met schoolfeestjes uit Amerikaanse films. Punch wordt er vaak geserveerd in grote kommen of punch bowls. Of misschien ken je de punch wel van het kerstaperitief voor het feest bij oma?

Tikipunch

Maar ook op de kaart van hippe cocktailbars is er plaats voor de veelzijdige punch. Dat hebben we te danken aan Ernest Gantt, ofwel Donn Beach. Hij opende in de jaren 1930 met Don the Beachcomber de eerste tikibar in Hollywood. Geïnspireerd door de Polynesische cultuur in Hawaï mixte hij de eerste tikidrankjes. Die bevatten verse sappen en zelfgemaakte siropen. En hij zette zo ook weer de punch op de kaart.

De ultieme punch voor het kersaperitief

Er zijn dus vele soorten. Onze favoriet voor het kerstaperitief is deze punch met champagne en granaatappel. Hij hoort net zo hard bij kerst als rood en groen… Je combineert ‘m natuurlijk met feestelijke hapjes.

Extra punch!

Zin in een net iets andere punch voor het kerstaperitief? Of eentje zonder alcohol? Check dan ook deze varianten. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen