Meest recente artikelen

Eierpunch: alles wat je moet weten voor een perfecte ‘eggnog’

Voor een feestje met punch

  • Deel dit artikel:
Eierpunch: alles wat je moet weten voor een perfecte ‘eggnog’ Artikel

Eggnog of eierpunch is typisch voor een Amerikaanse kerst maar staat ook bij ons vaak op het feestmenu. Geen betere gangmaker op feestjes dan deze cocktail op basis van melk, cognac en eigeel. Probeer ‘m zeker zelf met deze tips en ons succesrecept.

Eierpunch is in oorsprong Brits maar het recept stak rond 1800 de oceaan over naar de V.S. Eggnog werd eigenlijk gemaakt met cognac maar dat was duur. De Amerikanen vervingen ‘m daarom vaak door rum. In de Caraïben en Zuid-Amerika drinken ze rond kerst hun eigen versie van de punch, de Ponche Crema.

Hoe maak je eierpunch?

Eierpunch is eigenlijk een variant op advocaat. Eerst klop je de eierdooiers schuimig op met suiker. Daarna roer je ze door een mengsel van warme melk met kruidnagel en kaneel. Dan laat je de punch indikken op het vuur. Voor een traditionele eierpunch voeg je ook stijfgeklopt eiwit toe aan het mengsel waardoor het licht en luchtig wordt.

Enkele tips

  • Eggnog wordt traditioneel geserveerd als punch op feestjes, gekoeld of op kamertemperatuur. Maar warm is het ook heel lekker en eens iets ander dan Glühwein om bij op te warmen..
  • Je kunt de alcohol achteraf toevoegen, naar smaak. Of helemaal niet, dat kan prima. Leuk voor de kinderen en Bob.
  • Kies zelf je favoriete alcohol: whisky, bourbon, rum, cognac of je eigen persoonlijke mix. Dure flessen zijn zonde maar een goedkope variant kan dan weer te overheersend zijn.
  • Je kunt de punch vooraf klaarmaken. Zeker mét alcohol blijft hij enkele dagen goed in de koelkast. Eggnog wordt nog beter als hij een nachtje kan blijven staan. Hij wordt dikker en zijdeachtig, en de smaken versmelten mooi.
  • Er bestaat ook een eiervrije versie: het Puerto Ricaanse ‘coquito’, met gecondenseerde melk, kokosnoot, kruiden en rum.

Probeer ons recept voor eierpunch

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen