Meest recente artikelen

Chocomousse zonder room: zo begin je eraan

Even lekker en romig!

Chocomousse zonder room: zo begin je eraan Artikel

Zin in chocomousse, maar dan zonder de gebruikelijke room? Dat kan! Het vergt alleen een beetje kennis en creativiteit. Wij zetten voor jou de meest voorkomende vervangers op een rijtje, zodat je kan genieten van een roomvrije, maar net zo lekkere chocolademousse.

Chocomousse is een vaste waarde in heel wat huishoudens. Maar wat als je op zoek bent naar een zuivelvrije variant? Geen nood, er zijn tal van leuke én lekkere oplossingen voor dat vraagstuk. Lees hier hoe je een verrassende draai kan geven aan traditionele chocolademousse.

Waarom zit er room in chocolademousse?

Chocolademousse heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw, maar het was pas in de 19e en 20e eeuw dat room een prominente rol begon te spelen in dit dessert. De reden hiervoor is de rijke en fluwelige textuur die room toevoegt aan het nagerecht. Dat wil echter niet zeggen dat room onmisbaar is, want tegenwoordig bestaan er heel wat mogelijkheden voor wie room om een of andere reden uit zijn dieet wil weren.

Hoe vervang je room in chocolademousse?

Durf te experimenteren met avocado, kokosmelk en gepureerde bananen en andere alternatieve ingrediënten. Die voegen niet alleen romigheid toe, maar brengen ook nieuwe smaakdimensies met zich mee. Hieronder vind je een lijstje met de meest gebruikte vervangers met daarbij hun voor- en nadelen. Zo kan jij kiezen voor het alternatief dat het beste bij jou en je smaakwensen past.

1. Avocado

Avocado voegt een zijdezachte textuur toe aan de mousse, vergelijkbaar met room. Het biedt daarnaast een gezonde dosis onverzadigde vetten, wat gunstig kan zijn voor je hart en algehele gezondheid. Bovendien voegt avocado een subtiele nootachtige smaak toe die goed samengaat met chocolade.

Als je niet van de smaak van avocado houdt, kan dit alternatief minder aantrekkelijk zijn. Houd er ook rekening mee dat de groene kleur van avocado voor een lichtjes afwijkende kleur in je chocolademousse kan zorgen.

2. Kokosmelk

Kokosmelk en -room geven een exotische smaak en romigheid aan je mousse. Ze zijn beide van nature lactosevrij en kunnen dus een geschikte optie zijn voor wie kampt met een lactose-intolerantie.

Let wel dat de kokossmaak duidelijk aanwezig zal zijn in je dessert, iets wat niet iedereen altijd lekker vindt. Gebruik je kokosmelk, dan kan die de consistentie van je chocomousse enigszins beïnvloeden, waardoor die lichter kan aanvoelen.

3. Gepureerde bananen

Bananen voegen natuurlijke zoetheid en romigheid toe aan de mousse. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen zoals kalium en vitamines.

Ook hier geldt dat als je niet van de smaak van bananen houdt, je beter voor een ander alternatief kiest. Neem ook in rekening dat je waarschijnlijk minder suiker nodig zal hebben, omdat de bananen de chocomousse zonder room van nature zullen zoeten.

4. Aquafaba

Het klinkt vreemd, maar in plaats van opgeklopte room of opgeklopt eiwit kun je ook aquafaba gebruiken. Dat is het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Je kunt het met de mixer opkloppen tot een stevig schuim en nee, het smaakt niet naar kikkererwten. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor vegan chocolademousse.

5. Plantaardige room

Plantaardige room biedt de traditionele romige textuur zonder zuivelproducten te gebruiken. Het heeft een neutrale smaak die goed samengaat met andere ingrediënten en kan daarom ideaal zijn als je bovenstaande opties liever niet gebruikt.

Houd er rekening mee dat de textuur kan variëren, afhankelijk van het merk en type plantaardige room die je besluit te gebruiken.

6. Gewoon zonder room

Je kan er ook gewoon voor kiezen de room weg te laten en geen vervanger te gebruiken. Dat leidt tot een textuur die net wat anders is, maar eigenlijk net zo lekker. Zo hoef je bovendien geen andere ingrediënten te gaan zoeken in de winkel.

Wil je zelf aan de slag? Dit is ons favoriete recept voor chocomousse zonder room!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen