Meest recente artikelen

Klopt het dat je na 20 uur niet meer mag eten?

Karolien Olaerts weet raad

Klopt het dat je na 20 uur niet meer mag eten? Artikel

Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezonde gerechtjes, maar geeft ook wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Vandaag neemt ze de stelling 'je mag na 20 uur niet meer eten' onder de loep.

Wat als je 's avonds laat nog een hongertje hebt of 's nachts wakker wordt van een rommelende maag? Mag je dan de koelkast opentrekken of moet die na 20 uur op slot? Karolien Olaerts is niet enkel chef, maar heeft ook een master in de biomedische wetenschappen op zak. Zij beantwoordt voor ons deze vraag.

"Jij bent een volwassen m/v/x en mag dus gewoon lekker zelf beslissen wanneer jij wel of niet eet. Laat dat even duidelijk zijn. De regel om na 20 uur niet meer te eten, komt nagenoeg altijd naar boven als het over diëten gaat. Diëten – vandaag vaak vermomd als '(gezonde) levensstijlen' – en voedingsgoeroes die ze uitdragen, hebben als tactiek ons het vertrouwen in ons lichaam te doen verliezen. Ze geven je het gevoel dat je eetregels nódig hebt om gezond te zijn. Niets is minder waar. Heb jij na 20 uur nog honger? Geef je lichaam dan waar het om vraagt: eten. Omdat wij mensen dagdieren zijn, is ons lichaam geprogrammeerd volgens een dag-nachtritme: als het donker wordt, begint ons lijf zich voor te bereiden op de nachtrust. Sommige mensen ervaren dat laat eten hen zwaar op de maag valt of slapen er zelfs slechter van. Luister ook in dat geval naar je lichaam en plan maaltijden niet te laat in. Duikt er dan toch nog een hongergevoel op, kies dan voor een lichtere snack."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen