Meest recente artikelen

Help, de saus is te zout! Zo los je het op…

Komt goed

Help, de saus is te zout! Zo los je het op… Artikel

Kun je een saus die te zout is nog redden? Ja hoor. Er zijn namelijk vier manieren om de te zoute smaak weg te krijgen, afhankelijk van het soort sausje.

Wat doe je als je saus te zout is? Weggooien? Gelukkig niet: met deze vier tips valt je sausje nog te redden.

Is je saus te zout? 4 tips

Eerst water…

Bij stoofpotjes en soepen is er een eenvoudige oplossing bij ongelukjes met het zoutvat. Je kunt eenvoudigweg wat water toevoegen. Afhankelijk van de saus kun je dat principe hier ook toepassen. Er komt meer vloeistof in de saus waardoor ze niet meer te zout smaakt.

Natuurlijk wordt je saus hierdoor dunner, en dat is niet altijd de bedoeling. Maar het kan bijvoorbeeld wel bij een tomatensaus. Wordt het resultaat toch te waterig, dan kun je er wat bindmiddel en/of extra kruiden bij doen.

2 Zoet, zuur of zuivel

Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.

Nog een manier om een saus die te zout is te redden, is zuivel. Doe er beetje (kokos)room, yoghurt of melk bij. Of voeg een neutrale zachte kaas toe zoals mascarpone, ricotta of verse kaas. Dat kan natuurlijk opnieuw alleen wanneer deze ingrediënten goed bij je saus passen.

3 Maak meer saus

Er is nog een tip die je kunt kopiëren van andere gerechten wanneer je een ongelukje hebt met het zout. Je schept een deel van de ingrediënten uit de saus en vervangt ze door nieuwe. Of je voegt extra ingrediënten toe, maar dan heb je wel meer saus dan gepland.

Bij sauzen waarvan je de ingrediënten niet meer kunt scheiden, gaat deze tip niet op. Wat je wel kunt doen is een tweede, niet afgekruide saus maken en beide sauzen mengen. Proef, en breng eventueel nog voorzichtig verder op smaak.

4 De truc met de aardappel

Gooi een geschilde rauwe aardappel in de saus. Die zal het te veel aan zout absorberen. Proeft het nog niet hoe het zou moeten? Herhaal het trucje tot je saus niet meer te zout is.

Bij een heldere saus brengt eiwit soelaas. Voeg een rauw eiwit toe aan je saus. Tijdens het stollen bindt dit met het zout. Daarna schep je het makkelijk uit de saus. 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen