Meest recente artikelen

Hoe kun je een eidooier pekelen? Wij leggen het voor je uit!

Trend!

Hoe kun je een eidooier pekelen? Wij leggen het voor je uit! Artikel

Trend gespot in culyland: de gepekelde eidooier. Het is een perfect alternatief voor Parmezaanse kaas, en je kunt het makkelijk zelf maken. Hoe je die eidooier zelf kunt pekelen, leggen we hieronder van naaldje tot draadje uit.

Ben je op zoek naar een andere smaakmaker dan kaas om jouw gerechten op te fleuren? Dan moet je zeker eens een eidooier pekelen! Velen vergelijken de umami smaak van gepekeld eigeel met die van een milde Parmezaanse kaas. Daarom kun je het dus zowat overal overheen raspen waar je normaal gezien kaas voor zou gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan soep, pasta, salade,… Wij vertellen jou hoe je zelf gepekelde eidooiers maakt.

Zelf een eidooier pekelen: de korte methode

Als je niet veel tijd hebt, gebruik je best deze methode. Omdat dit een snelle manier is, zal de binnenkant van de dooier nog vloeibaar zijn en kun je hem dus niet raspen. Je kunt de dooier wel in zijn geheel serveren op een toast met avocado, een steak tartare of een pasta carbonara.

Om 4 eidooiers te pekelen, heb je 325 gram zout en 250 gram suiker nodig. Meng het zout en de suiker door elkaar en doe de helft hiervan in een schaal. Vervolgens maak je 4 kuiltjes, leg je de eidooiers hierin en bedek je ze met de andere helft van het mengsel. Laat ze nu minstens 80 minuten rusten op kamertemperatuur. Daarna graaf je de dooiers uit en spoel (of borstel) je ze voorzichtig af. Breng op smaak met peper en zout.

De lange methode

Meng 325 gram zout en 250 gram suiker en doe de helft van het mengsel in een ovenschaal. Maak hier vier kuiltjes in, leg de eidooiers er voorzichtig in en dek af met wat plasticfolie. Laat één kant iets open, zodat er nog wat lucht bij kan en bewaar de dooiers 4 tot 6 dagen in de koelkast. De dooiers zouden nu stevig moeten zijn en er wat glazig uitzien. Haal ze uit het mengsel en veeg ze goed (maar voorzichtig) af. Laat ze vervolgens anderhalf tot twee uur uitdrogen in een oven op 65 graden. Daarna zouden ze eruit moeten zien als gedroogde abrikozen.

Je kunt de gepekelde dooiers nu over al je favoriete gerechten raspen! Heb je er wat over? Je kunt ze een maand in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen