Meest recente artikelen

Nieuwe cake- of taartvorm? Zo weet je hoeveel eieren in deze vorm gaan...

Ontdek de truc

Nieuwe cake- of taartvorm? Zo weet je hoeveel eieren in deze vorm gaan... Artikel

Met je vertrouwde succesrecept en veelgebruikte bakvorm is het simpel. Maar hoe weet je bij een nieuw exemplaar hoeveel eieren in deze vorm moeten? Met dit simpele trucje kom je het zo te weten.

Wanneer je een nieuwe bakvorm koopt, vind je de maat meestal gewoon op de verpakking. En van je eigen favoriet die je het vaakst gebruikt, weet je ook hoeveel eieren in deze vorm gaan. Maar wat met dat geweldige koopje op de rommelmarkt? Of de erfstukken van oma?

Het is immers belangrijk dat de hoeveelheid deeg in overeenstemming is met de grootte van je bakvorm. Is hij te klein, dan is deze vorm natuurlijk geen optie. Is hij te groot, dan moet je de baktijd aanpassen. Of je nu een cake, biscuit of kaastaart wil gaan bakken…

Eerst water…

Gelukkig bestaat er een simpele truc om de inhoud van élke bakvorm af te meten. Vul de vorm allereerst tot aan de rand met water. Vervolgens meet je gewoon af hoeveel water erin gaat. Als je weet hoeveel water in deze vorm kan, ken je ineens de inhoud ervan.

Met andere woorden: de hoeveelheid water geeft de maat van je bakvorm weer in milliliter. Zo weet je ineens ook welke hoeveelheid deeg in deze vorm past.

Omrekenen hoeveel eieren in deze vorm gaan

Wil je weten hoeveel eieren je moet gebruiken in deze vorm? Dan moet je het recept omrekenen naar de hoeveelheid deeg die erin kan. Je kunt er natuurlijk ook minder deeg in doen, maar dan moet je de baktijd aanpassen. (Ook als je gebak zonder eieren maakt, natuurlijk.)

Standaard maten

De standaard bakvorm die meestal wordt gebruikt in recepten, heeft een diameter van 24 centimeter. Weten hoe groot je bakvorm precies moet zijn voor een specifiek recept?  Maak een som van alle ingrediënten, van bloem tot en met eieren, en doe dat gewicht maal twee. Dat wordt de inhoudsmaat van je bakplaat, cake- of taartvorm.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen