Meest recente artikelen

Wat is het FODMAP-dieet?

Lief voor je buik

Wat is het FODMAP-dieet? Artikel

Als je lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom of PDS moet je heel veel voedingsmiddelen schrappen. Het FODMAP-dieet kan helpen om je klachten onder controle te houden. Dit zijn de principes!

Je hebt vast wel eens gehoord over het FODMAP-dieet, en ook Sandra Bekkari gaf er een boek over uit met info en recepten. Maar wat is het nu precies?

FODMAP is een letterwoord, waarbij de letters voor de volgende woorden staan:

  • Fermenteerbaar
  • Oligosachariden
  • Disachariden (lactose)
  • Monosachariden (fructose)
  • And (en)
  • Polyolen (suikeralcoholen)

Concreet zijn FODMAPs bepaalde typen koolhydraten die slecht of soms helemaal niet door de dunne darm kunnen worden opgenomen. Op die manier komen ze onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze meteen worden afgebroken (met andere woorden: gefermenteerd) door darmbacteriën. Dat proces zorgt voor gasvorming, wat bij sommige mensen tot darmklachten kan leiden: van een opgeblazen gevoel tot winderigheid, buikpijn en een verstoorde stoelgang.

Hoe werkt het FODMAP-dieet?

Het dieet bestaat uit drie fases:

1. Eliminatiefase

In de eliminatiefase schrap je twee tot zes weken alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen, en je vervangt ze door FODMAP-arme alternatieven. Als je darmklachten aanzienlijk verminderd zijn, ga je door met fase 2.

2. Herintroductiefase

In de herintroductiefase ontdek je welke FODMAPs in het bijzonder je klachten triggeren. Dat doe je door stap voor stap weer FODMAP-rijke voedingsmiddelen aan je voedingspatroon toe te voegen. Je houdt per voedingsmiddel bij of je darmklachten krijgt.

3. Personalisatiefase

In de personalisatiefase gebruik je de aantekeningen die je maakte tijdens de herintroductiefase om te bepalen welke voedingsmiddelen je beter wel en beter niet kunt eten. Op basis daarvan creëer je een persoonlijk dieet, dat volledig op jouw darmen is afgestemd. Het is namelijk goed mogelijk dat jouw lichaam bepaalde FODMAP-rijke voedingsmiddelen uit de lijst wél kan verdragen.

Nuttig leesvoer

Sandra Bekkari stak samen met Sana-coach/diëtiste Sofie De Laet in haar nieuwe boek maar liefst zestig recepten uit haar 'Nooit meer diëten'-reeks in een FODMAP-vriendelijk jasje. Dit boek is dus een must voor iedereen met PDS (prikkelbaredarmsyndroom) die op zoek is naar heerlijk gezonde en gevarieerde gerechten.

FODMAP Sandra Bekkari boek

Shop het boek hier of koop het bij je lokale boekhandel.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sandra Bekkari

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen