Meest recente artikelen

Rosé: het perfecte flesje voor elk moment

La vie en rosé

Rosé: het perfecte flesje voor elk moment Artikel

Ben jij ook zo gek op rosé? Wij leggen je uit hoe hij wordt gemaakt en zetten enkele soorten op een rijtje. Zo kies jij binnenkort het perfecte flesje rosé voor elk moment.

Wat is rosé?

Rosé wordt altijd gemaakt van blauwe druiven. Bij rode wijn zorgt de schil van blauwe druiven voor de rode kleur. Hoe korter het contact van de druivenschillen met de most, het niet-vergiste druivensap, hoe lichter de kleur. Rosé heeft dus slechts een minimale tijd contact gehad met de schilletjes, in tegenstelling tot rode wijn. Er zijn drie manieren om roséwijn te maken:

  1. Na een zachte kleurextractie worden de druivenschillen verwijderd en rijpt de wijn verder zoals witte wijn.
  2. Druiven worden geoogst voor rode wijn, maar een deel van de most wordt afgetapt zodra de gewenste kleur voor rosé bereikt is. De rest van de most blijft in contact met de druivenschillen en rijpt tot rode wijn. Die krijgt zo een diepere rode kleur.
  3. Rode wijn wordt gemengd met witte wijn. Deze assemblage mag enkel in de champagnestreek gebeuren.

Gris de Gris

Een rosé gris heeft de lichtst roze kleur van alle roséwijnen. Veel mensen zijn fan, net door die mooie zachte kleur. Een gris kan op verschillende plekken in Frankrijk geproduceerd worden en wordt gemaakt van lichtere blauwe druiven zoals grenache gris of carignan. Dit is een echte aperitief of terraswijn, om gezellig in de sfeer te komen.

Rosé de Provence

Een rosé de Provence lijkt een beetje op een rosé gris, maar behoort wel tot de appellation AOC Côtes de Provence. Hij wordt gemaakt van iets donkerdere druiven, zoals grenache noir, cinsault en syrah. De druiven worden wederom traag geperst om voldoende kleur en aroma vrij te geven. Een rosé de Provence is ideaal als aperitiefwijn bij enkele hapjes of bij een licht Provençaals gerecht.

AOC Tavel

Wil je een echte maaltijdrosé, dan kijk je het best naar de grotere cru's uit de zuidelijke Côtes du Rhône, zoals een Tavel. Hij heeft veel textuur en wordt hoofdzakelijk van grenache en cinsault gemaakt. Deze wijnen zijn meestal iets donkerder van kleur en zijn ook iets duurder. Gelijkaardige rosés vind je trouwens ook in Spanje of Italië. Ideaal bij een mooi stukje varkensgebraad of gegrilde vis met veel kruiden.

Clairet

Clairet is een specifieke soort rosé uit Bordeaux. In tegenstelling tot de meeste roséwijnen, die slechts kort in contact komen met de druivenschillen, laat de wijnboer bij een clairet de schillen tussen de 24 uur en de 48 uur bij de most. Daardoor heeft deze rosé een erg aromatische smaak. Doorgaans worden grote Bordeauxdruiven zoals cabernet sauvignon en merlot gebruikt. De wijnen zijn meestal iets donkerder van kleur en zijn ook iets duurder. Je herkent ze meestal aan de 'AOC Clairet' op het etiket. Ideaal bij stevigere gerechten.

Blush rosé

Een blush rosé, zoals die van de AOC Rosé d'Anjou, is niet helemaal uitgevinifieerd. Dat betekent dat niet alle fruitsuikers vergist zijn, waardoor de restsuikers voor een zoet pallet zorgen. Meestal is deze wijn daarom niet hoog in alcohol. Ideaal dus voor bij de picknick of een high tea met aardbeien en een taartje.

Wat past er zowel bij het aperitief als bij de barbecue?

Rosé heeft zijn reputatie van vis-noch-vlees-wijn al lang van zich afgeschud. Maar er bestaat helaas geen passe-partoutwijn die én als aperitiefwijn dient én aan tafel kan.

Bij het aperitief drink je het best een rosé die licht en hoog op zuren is, zoals een pinot noir. Bij een barbecue kies je beter een shiraz, een Australische rode druif die veel body heeft. Aarzel je nog? De meeste supermarkten hebben deskundig personeel dat je kan adviseren over wijn.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen