Meest recente artikelen

Koekjesvormpjes schoonmaken? Zo klaar je de klus!

Bye, roestige stukjes!

Koekjesvormpjes schoonmaken? Zo klaar je de klus! Artikel

Koekjesvormpjes schoonmaken: het is geen prettig werkje. Maar als je graag koekjes bakt, hoort het erbij. Hoe je het best aanpakt én hoe je roestvlekjes verwijdert, lees je in dit artikel.

Plastic koekjesvormpjes schoonmaken

Tegenwoordig vind je plastic uitsteekvormen in alle vormen en maten. Je hebt er vast ook wel een paar in jouw keukenkast liggen. Trouwens: die plastic vormpjes die samen met de plasticine of modelleerklei van je (klein)kinderen verkocht worden? Die doen ook prima dienst als koekjesvormen. Wel eerst grondig schoonmaken, natuurlijk.

Sommige van die vormen mogen in de vaatwasser. Leg ze in het bovenste rek en leg er eventueel een rekje op om ze op hun plaats te houden.

Als je niet 100% zeker bent of ze in de vaatwasser mogen, was je je plastic vormpjes maar beter met de hand af. Anders zouden ze kunnen smelten of hun vorm kunnen verliezen. Plastieken uitsteekvormen schoonmaken is doodsimpel: maak een sopje van warm water en wat detergent en was de vormpjes af met een zacht sponsje. Blijft er toch deeg achter in kleine hoekjes of kantjes? Een oude tandenborstel verwijdert alle resten. Laat de vormen daarna drogen op een propere handdoek of op een droogrek, zo hoef je niet al die hoekjes zelf af te drogen.

Metalen koekjesvormpjes schoonmaken

Metalen uitsteekvormen schoonmaken doe je op dezelfde manier als plastic vormen schoonmaken. Maar om roest te vermijden, droog je ze maar beter wél meteen. Je hoeft gelukkig geen uren te prutsen met je keukenhanddoek: zet ze gewoon op een schoon ovenrekje en laat de nog warme oven waarin je de koekjes net gebakken hebt, het werk doen. Handig, toch?

Wat met roest?

Heb je prachtige uitsteekvormen met roestvlekjes geërfd? Gooi ze nog niet weg! Probeer eerst deze methodes om de roestvlekjes te verwijderen.

  • Maak een papje met gelijke delen azijn en baking soda en schrob er de vormpjes mee af (gebruik indien mogelijk de groene, ruwe kant van een afwassponsje).
  • Vormpjes met hardnekkige roestvlekken kun je zelfs een nachtje in azijn laten weken.
  • Geen azijn in huis? Schrobben met een sponsje van staalwol kan ook wonderen doen!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen