Meest recente artikelen

De favoriete feestgroenten van Piet Huysentruyt

Zo maakt hij de lekkerste boontjes, spruitjes en witloof

De favoriete feestgroenten van Piet Huysentruyt Artikel

Geen feestgerecht is compleet zonder de lekkerste groenten van 't seizoen. Piet Huysentruyt legt je stap voor stap uit hoe je de perfecte boontjes, spruitjes en witloof maakt.

De lekkerste boontjes

  1. Zet een grote pot water op het vuur met zout (en eventueel bicarbonaat). Véél water zorgt voor beweging, zodat de boontjes gelijk zullen garen.
  2. Kook de boontjes niet in grote porties, anders daalt de temperatuur van het water en moeten de boontjes lang in het water liggen voor ze gaar zijn. Daardoor verliezen ze hun kleur en worden ze grauw. Zet géén deksel op de pan.
  3. Kook de boontjes ongeveer 8 à 10 minuten, maar onthou dat koken geen exacte wetenschap is. Controleer dus altijd zelf of ze gaar zijn. Je moet er echt door kunnen glijden. Haal je ze te knapperig uit het hete water, dan zijn ze te hard na het ijsbad. Een truc: schep ze met een schuimspaan uit de pot, zodat je ze eventueel nog terug in het hete water kunt leggen als ze niet gaar blijken.
  4. Leg de boontjes na het koken meteen in ijskoud water. Laat ze liggen tot ze door en door koud zijn. Anders blijven ze binnen nog warm en zullen ze toch nog verkleuren.
  5. Stoof een gehakt sjalotje aan met fijne reepjes spek. Voeg de boontjes toe. Kruid ze pas vlak voor het serveren naar smaak.

 

Lekkers met boontjes:

Frisgroene spruitjes

  1. Snij het kontje van de spruiten en haal de buitenste bladeren eraf. Snij in twee (of vier) stukken, afhankelijk van de grootte. Zo garen ze sneller.
  2. Breng gezouten water aan de kook. Leg de spruitjes erin en laat ze kort (2 tot 3 minuten) koken tot ze halfgaar zijn.
  3. Giet ze af en spoel ze met ijskoud water. Ook hier geldt dat je de frisse kleur behoudt door het gaarproces te stoppen.
  4. Smelt wat boter in een pan en voeg zodra ze begint te schuimen wat met de hand gesneden gerookt spek toe. Bak even aan en voeg vervolgens een teentje fijngehakte knoflook en de spruitjes toe. Laat zachtjes stoven. Laat de pan niet te heet worden: dan krijg je verzadigd vet en ogen de spruitjes vettig.
  5. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voor de kinderen kun je de spruiten nog bestrooien met wat suiker.

 

Deze recepten al geprobeerd?

Perfect gebraiseerd witloof

  1. Smelt wat boter in een pan op middelhoog vuur. Let erop dat de pan groot genoeg is voor alle stronkjes. Als de pan te groot is, zal de boter verbranden op de plaatsen waar geen witloof ligt. De boter moet schuimen en lichtbruin zijn.
  2. Snij de uiteinden van het witloof en leg de stronkjes in de pan. Bak elke kant 4 minuten aan zodat het witloof een mooi bruin korstje krijgt. Als de boter te snel bruint, kun je wat extra klontjes toevoegen om het vet af te koelen.
  3. Als het witloof mooi gebruind is, kruid je het met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Giet een bodempje water in de pan en zet het deksel erop. Zo kan het witloof mooi braiseren. Het deksel zorgt ervoor dat het vocht in de pan blijft en zo stoomt het witloof zacht in zijn eigen vocht. Zet het vuur niet te hard, want dan verdwijnt het vocht te snel en krijg je aangebrand witloof. Controleer regelmatig en voeg eventueel nog wat water toe.
  4. Laat het witloof 20 à 25 minuten staan op een licht vuur. Prik de stronkjes in met een mes om te kijken of ze gaar zijn.
  5. Bestrooi eventueel met wat suiker; zo haal je de bitterheid uit het witloof. Besprenkel met sherryazijn voor een feestelijke toets.

 

Witloof is de ster in deze gerechten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Piet Huysentruyt

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen